Hvordan får jeg et job ud af min praktikplads?

Praktikken er en del af din uddannelse, men den kan også være dit første skridt til fast job. Det er ikke ualmindeligt, at en virksomheder ansætter en god praktikant, når vedkommende er færdig med studiet. Men hvad kan du gøre, når du er i praktik, for at du efterfølgende bliver husket?

Noget af det bedste, der kan ske for dig er, at du bliver opfattet som kompetent af dine chefer, kollegaer og samarbejdspartners. Hvis folk opfatter dig som kompetent stoler de ganske enkelt på, at du kan levere varen - at du gør det, der forventes i en situation, og gerne lidt mere.

Det er udgangspunktet for, at chefen kan stole på dig - og hvis kan stoler på dig er det lettere at få mere ansvar og nye udfordringer. Praktikken er en udmærket lejlighed til at vise, at du er kompetent. Men hvordan gør du det i dagligdagen?

- turde stille spørgsmål
Udnyt din position, som den, der stadig kan se tingene lidt udefra. Stil spørgsmål til ting, der undrer dig. Det kan sætte gang i gode diskussioner. Undgå at være for kritisk - spørg bare undrende.

- vær ydmyg
Måske har du på skolen lært noget helt nyt om en særlig metode. Det er jo interessant viden, som du sikkert gerne vil give videre. Men husk, at dem, der er på arbejdspladsen måske har været vant til at arbejde ud fra en anden metode i mange år. Derfor er det vigtigt, at du aktiverer din situationsfornemmelse når du fortæller om, hvad du har lært, så du ikke kommer til at virke nedladende.

- tilbyd din hjælp
Også med ting, som måske ligger lidt ved siden af din faglighed. Det kan give indsigt i virksomhedens arbejdsgange og kultur.

- netværk
Snak med folk rundt omkring i virksomheden. Spørg til, hvad der optager dem, og hvad det er, der gør, at de er på virksomheden. Mange bliver positivt overrasket, når nogen spørger til, hvordan de ser på tingene og vil gerne fortælle.

- husk, at du er praktikant
Du er på arbejdspladsen for at lære - det betyder, at arbejdsgiveren ikke kan forvente, at du skal levere på samme niveau og i samme hastighed som en fastansat.

- brug din sunde fornuft og opfør dig ordentligt
Hvis du møder til tiden, opfører dig pænt overfor chefer og kollegaer, er stabil og klar til at tage lidt ekstra fat har du allerede vundet meget. Så vil du ikke bare blive opfattet som kompetent, men også som en god kollega.

Hvis du når du går ud af praktikken efterlader indtrykket af både at være kompetent og at være en god kollega, så har du gjort et godt stykke forarbejde til at blive blåstemplet af arbejdsgiveren. Det kan hjælpe dig videre, selv om du ikke kan få job det samme sted, som du har været i praktik.
Læs casen nedenunder, så forstår du hvordan det kan være.

Læs også:

Hvordan får jeg en praktikplads?