3D-print er smart – og så alligevel ikke
Stolen er også et eksempel på et produkt, som teknisk set slet ikke kunne laves for få år siden. Mange af de løsninger, der kommer ud fra biomimicry, er alt for komplekse til at kunne laves med traditionelle industrimetoder som støbning eller ekstrudering.
“3D-print er rigtig smart, fordi vi slipper for vildt mange begrænsninger. Men det er en stor misforståelse, at det altid er smartere at lave ting i 3D-print. Hvis du skal lave noget, som ikke er særligt komplekst i store mængder, så er det en rigtig dårlig idé at 3D-printe det. Der, hvor 3D-print er både grønnere og bedre, er, når du skal lave noget, som er meget komplekst og gør tingene på en smartere måde. Det er derfor koblingen mellem biomimicry og AM (Additive Manufacturing eller 3D print, red.) er interessant,” siger Mikkel Huse, der fortæller, at det i dag ikke er 3D-printerne, der sætter nogle begrænsninger på, hvad man kan fremstille.
Praktisk talt alt kan lade sig gøre.
”Der, hvor vi oplever begrænsninger, er, at computeren ikke rigtigt kan følge med. Vi kan sagtens sidde med et program, hvor to millioner punkter skal reagere på to millioner punkter, og så må computeren give op. Derfor bliver det rigtig interessant, hvis vi kigger lidt ud i fremtiden og forestiller os, hvad man kan lave, hvis man kombinerer denne her tankegang med kvante-supercomputere, og hvad der ellers ligger lidt ude i horisonten,” siger Mikkel Huse, der også arbejder med løsninger til bl.a. medicinalindustrien og andre produktionsvirksomheder.
Et nyt formsprog
Men når han arbejder med mere nicheprægede produkter som den 3D-printede stol Genome, så er det ikke mindst for at blive klogere på et nyt formsprog. Kombinationen af biomimicry og 3D-print har ikke blot muligheden for at give os klogere og mere bæredygtige løsninger. Det kan også være grundstenen til en ny æstetik – f.eks. inden for arkitektur.
”Jeg håber, vi kommer væk fra en formgivning, som er præget af, at mange ting produceres i firkantede blokke. Jeg tror, at vi får en arkitektur, som vil få os til at føle os bedre tilpas, fordi vi bliver omkranset af mere organiske former. Formgivningen og arkitekturen afspejler jo, hvad der er muligt i samtiden – lidt på samme måde, som man havde Art Nouveau i en periode, hvor arbejdskraften var meget billigere. Jeg tror helt sikkert, at det vil give os skønnere produkter og en mere spændende arkitektur,” siger Mikkel Huse.