Esbjerg|Aabenraa

TL SydVest

| 14. januar 2019

Bachelorarbejdsmarkedet fungerer i Syd- og Sønderjylland

Johanne Gregersen, bestyrelsesformand ErhvervsakademiSydVest

Siden regeringen med forsknings- og undervisningsminister Tommy Ahlers i spidsen luftede tanken om at styrke bachelorarbejdsmarkedet ved bl.a. at give universitetsstuderende mulighed for at tage en pause efter endt bacheloruddannelse, har der været stor debat om forslaget. 

Debatten har særligt drejet sig om, hvorvidt der overhovedet findes et arbejdsmarked for bachelorer i Danmark. Svaret er et klart ja. 

Vores erfaring på erhvervsakademierne er, at der er rigtig stor efterspørgsel efter de bachelorer, som vi uddanner – faktisk var 94 % af de bygningskonstruktører, som blev uddannet fra Erhvervsakademi SydVest i 2015 i job i to år efter dimission ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriets officielle tal. Bygningskonstruktør er en bacheloruddannelse, hvor man bliver i stand til at forstå, planlægge og koordinere byggeprocesser. De høje beskæftigelsestal for vores bygningskonstruktører vidner om, at der i den grad er efterspørgsel efter og brug for bachelorer rundt om i de danske virksomheder. 

På erhvervsakademierne har vi ikke lange akademiske uddannelser. Vi tilbyder korte og mellemlange videregående uddannelser, der er målrettet behovet på det private arbejdsmarked. 
90 % af erhvervsakademiernes dimittender i job er ansat i private virksomheder. Det er alle sammen dimittender med en kort eller mellemlang videregående uddannelse, der gør en forskel hver eneste dag – blandt andet bygningskonstruktører, finansbachelorer, softwareudviklere, markedsføringsøkonomer og webudviklere. 

Et andet eksempel på en bacheloruddannelse, der i den grad bidrager med værdi for vores dimittender og for syd- og sønderjyske virksomheder, er markedsføringsøkonom i international handel og marketing. Mike Niklas Seider er uddannet markedsføringsøkonom fra Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg. Mike startede sin karriere allerede mens han studerede – han fik nemlig et spændende praktikophold hos Semco Maritime, hvor han blev udsendt til afdelingen i Dubai. Efter praktikopholdet fik Mike studiejob hos Semco Maritime, og i dag er han fastansat i virksomheden. Og Mike er blot et af mange eksempler på, at en bacheloruddannelse er nøglen til en god start på arbejdslivet. 

Hos Erhvervsakademi SydVest tror vi på livslang læring, og vi hilser Tommy Ahlers forslag om fleksible videregående uddannelser meget velkomment. Vi vil væk fra den fastlåste tankegang om, at uddannelse er noget, man gør én gang i livet og afslutter, inden man er 30 år. Der er brug for mennesker, der evner at gribe de muligheder, som det moderne og fleksible arbejdsmarked giver. 

Der findes et stort bachelorarbejdsmarked, og hos erhvervsakademierne kan vi kun byde det velkommen, at uddannelses- og forskningsministeren sætter fokus på de mange muligheder, som en bacheloruddannelse giver. En bacheloruddannelse på et erhvervsakademi er en god adgangsbillet til arbejdsmarkedet, og i kombination med livslang læring giver en bachelorgrad glimrende forudsætninger for et godt og langt arbejdsliv.