"Wow, det her vil jeg gerne arbejde videre med" tænkte Per Østergaard Frederiksen, da han blev tilbudt at skabe en ny version af den ikoniske Beolab 8000-højttaler.

Teknikeren #02.2015
Tekst: Brian Stræde

Der findes produkter, der er så vellykkede, at det er svært at se, hvordan man kan forbedre dem.

Sådan havde Per Østergaard Frederiksen, Technical Project Manager ved Bang & Olufsen, det med den ikoniske Beolab 8000 højtaler, som B&O har haft på markedet siden 1992. Han var derfor noget skeptisk, da planen om at skabe en ny version – BeoLab 18 – blev lagt frem.

”Jeg tænkte, at den ikke kunne blive pænere, men så kom designeren alligevel med et forslag, der fik mig til at tænke ’wow, det her vil jeg gerne arbejde videre med’,” fortæller han.

Den høje, slanke højtaler var blevet gjort trådløs og endnu slankere, og fronten var blevet beklædt med egetræslameller. En af Per Østergaard Frederiksens første opgaver var at finde ud af, hvordan designoplægget og ønskerne til lyden kunne realiseres i BeoLab 18.

”Vi kigger på, om vi har hardware-platforme fra andre produkter, som vi gerne vil genbruge. Nogle gange finder vi et kompromis med designeren, andre gange skaber vi noget helt nyt. Eksempelvis lavede vi en ny strømforsyning til BeolLab 18, for at højtaleren kunne blive så slank og elegant som mulig,” siger han.

Udsat for ekstrem test
En af Per Østergaard Frederiksen opgaver på BeoLab 18 var at koordinere de mange test, som højtaleren skulle igennem inden produktion.

”Tidligt i processen lavede vi en varmemodel – først simuleret på computer og så i et aluminiumskabinet. Varmen er ofte en udfordring, når man vil lave elegante højtalere, for jo mindre de bliver, jo mere energi skal der til for at opnå samme lyd. Det løser vi blandt andet ved at placere højtalerenhederne øverst i kabinettet, så varmen fra magnetspolerne ikke stiger lige op i et print,” siger han.

Per Østergaard Frederiksen opbyggede også en EMC-model af højtaleren, og til sidst blev der lavet HALT (Highly Accelerated Life Test). Her blev produktet udsat for ekstrem kulde og varme samt voldsomme rystelser for at afsløre problemer, som muligvis kunne opstå ved langtidsbrug.

”Ved BeoLab 18 fik det os til at øge robustheden på et par komponenter i strømforsyningen,” fortæller Per Østergaard Frederiksen.

For ham har arbejdet blandt andet været kendetegnet ved et interessant samarbejde med designeren.

”Det har været spændende at være med til at sikre, at det ikoniske design kunne overføres til et nyt produkt,” siger han.