Artikel | 27. april 2015

Landsret med høje standarder

Teknikeren #02.2015
Tekst: Brian Stræde

Monumental og højtidelig set udefra – elegant og imødekommende indvendig. Sådan kan man beskrive den nye Vestre Landsret i Viborg, der tager imod sine besøgende med en facade i organiske former beklædt med kobberlameller og natursten, og et indre hvor de bølgende former går igen i træbeklædte vægge.

Gemt bag vægge og loft finder man de tekniske installationer, som blandt andet sikrer et lavt energiforbrug og en intelligent styring af adgangskontrol til de 340 rum i retsbygningen.

Teknikentreprenøren Caverion har stået bag alle installationerne, og en af de medarbejdere, som har været med fra projektets start i 2012, er teknisk designer Gitte Herold. Hun har været med til at projektere ventilationen og har lavet de
færdige montagetegninger til Caverions montører. 

En oplevelse at arbejde med
”Bare størrelsen af byggeriet har gjort det til en oplevelse at arbejde med. Jeg har også haft fornøjelsen af at besøge byggepladsen flere gange og har kunnet se det tage form. Det får man jo ikke altid mulighed for som teknisk designer, sådet har været interessant – blandt andet fordi det er nogle rigtig store ventilationskanaler på op til 2 x 1,5 meter, som vi har skullet føre rundt. Når man sidder og tegner, har man ikke rigtig en fornemmelse af den reelle størrelse, så når man ser dem hænge oppe under loftet i fire meters højde, bliver man helt overrasket,” fortæller Gitte Herold om ventilationsanlægget, der flytter 72.000 kubikmeter luft i timen. 

Selve tegnearbejdet er foregået i 3D i MagiCAD, og Gitte Herold har desuden stået for en del af korrespondancen med leverandørerne af selve ventilationsanlægget.

Lavt energiforbrug er vigtigt
”Det har været vigtigt, at bygningen skulle have et lavt energiforbrug, og i forhold til ventilation kan det jo kan være en udfordring, når man arbejder med så store anlæg som her. Derfor har vi også skullet stillet nogle skrappe krav til vores leverandører,” fortæller Gitte Herold.

Med Vestre Landsret har Caverion haft et endnu større incitament end sædvanligt til at aflevere et projekt, som er i top på alle parametre. Bygningen er nemlig opført som et OPP-projekt (offentligt-privat partnerskab), hvor Caverion er ansvarlig for ejendomsdriften de næste 25 år.