Teknisk designer Ann Ravn sprang ud som freelancer for knap to år siden. Hendes speciale er oversigtsplaner og flugtvejsplaner, og kunderne tæller i dag landets største installationsvirksomheder.

Teknikeren #06.2015

Tekst: Brian Stræde  Foto: Kåre Viemose

Hjemme ved Ann Ravn ringer vækkeuret tidligt. Så tidligt at det for de fleste mennesker kun sker, når man skal nå en tidlig flyafgang til et eksotisk rejsemål. Men for Ann Ravn er det bare en ny arbejdsdag, der begynder, når klokken runder 04.00.

Nogle dage starter hun med at tage hunden ud på en gåtur på vejene i parcelhuskvarteret i det nordvestlige Odense.

Andre gange når hun ikke at komme ud af nattøjet, før hun har tændt computeren og startet AutoCAD, så hun kan komme videre med en af de mange opgaver, der står i kø for at blive ekspederet.

For Ann Ravn har travlt. Rygende travlt. Og det har hun haft, siden hun for halvandet år siden valgte at sige sit faste job op og blive selvstændig teknisk designer med speciale i tegninger relateret til brand og sikring.

”Der er tryk på, men jeg elsker det. Det var den helt rigtige beslutning for mig,” siger hun.

Knopskudte kunder

De indledende bekymringer om, hvorvidt det kunne lade sig gøre at finde arbejde nok, fordampede dog hurtigt. I løbet af den første måned hørte hun, at den faste tegner hos Bravida i Odense havde skiftet job, så hun sendte chefen en mail og tilbød sin hjælp på freelance-basis. Få dage efter havde hun den første opgave fra den side.

Siden er kunderne knopskudt gennem hendes netværk i branchen, og ved at flere afdelinger hos de enkelte kunder har hyret hende. Blandt de faste kunder finder man også Kemp & Lauritzen og Lotek.

”Jeg har ikke lavet noget reklame for mig selv – det har bare spredt sig mund-til-mund. Men det er også et spørgsmål om at være rundt mange forskellige steder og være opmærksom på, hvor mulighederne kan opstå,” siger Ann Ravn.

At hendes speciale blev oversigts- og flugtplaner var lidt tilfældigt. Hun havde tidligere tegnet styringssystemer til boreplatforme, men søgte nyt job og kom til AGIS Fire & Security, der havde specialiseret sig i brand og sikkerhed. Da virksomheden gik konkurs i 2012, blev specialisterne spredt for alle vinde.

Brandmænd bruger tegningerne

”Vi er ikke så mange, der kan det. Det er lidt specielt, fordi der er mange regler og lovkrav, vi skal følge. Det er også et område, der udvikler sig hele tiden, så man skal følge med i, hvilke krav der gælder,” siger Ann Ravn.

Det er Ann Ravns tegninger, som bliver brugt i det ABA-anlæg, som brandvæsenet orienterer sig efter, når de skal finde ud af, hvor der er gået en alarm i en given bygning.

I ABA-centralen ligger blandt andet gruppeplaner, hvor bygningens røgdetektorer er tegnet ind i grupper, så brandfolkene lynhurtigt kan lokalisere og finde vej til den rigtige del af bygningen.

”En god oversigtsplan er først og fremmest nem at overskue. Skaleringen må ikke være for lille, og den skal kun rumme de oplysninger, som er relevante for brandfolkene. Alt unødigt fnidder-fnadder skal væk. Man skal hele tiden tænke på, at tegninger skal bruges i stressede situationer, hvor der ikke er tid at spilde. En god oversigtsplan kan være med til at redde liv, fordi brandfolkene når frem til det rigtige sted i tide,” forklarer hun.

Ann Ravn arbejder enten fra sit hjemmekontor eller fra et skrivebord hos kunden. Både hos Bravida og Lindpro har hun en fast kontorplads, hun kan bruge. Ellers tjener hendes sorte Nissan Micra nærmest som et mobilt kontor, og arbejdstaskerne er altid pakket, så hun er klar til at rykke ud, hvis en kunde kalder et sted i landet.

Papirkalender klarer jobbet

Hun jonglerer med opgaver, der svarer til tre-fire fuldtidsstillinger, så det kræver en vis struktur at holde styr på, hvad der skal tegnes til hvem, og hvornår det skal være færdigt. Udover et ualmindeligt godt overblik klarer Ann Ravn den del med plasticlommer for hver opgave og en god, gammeldags papirkalender.

”Jeg er meget struktureret af natur, og det går også igen herhjemme. Alting står, hvor det skal stå – jeg er ikke så god til rod. Hvis du hele tiden sørger for at være foran, så er der ikke noget, der kommer bag på dig,” griner hun på sit syngende fynske.

Vækst i sigte

Der er ikke tvivl om, at Ann Ravns hæve-sænkebord bliver slidt ned, før sofaen gør. Hun tager lige et par timers arbejde på hjemmekontoret, inden hun kører ud til kunder, og når hun kommer hjem om aftenen, fortsætter hun arbejdet til ud på de små timer. Timetallet bliver næsten trecifret nogle uger, og der er da også flere af hendes venner, som har udtrykt forundring over tempoet.

”De siger, at de ville knække nakken på det, men jeg elsker mit arbejde. Det er klart, at man ikke kan gøre det med små børn. Nu er min datter 20 år, og så er det noget andet. Man kan heller ikke gøre det med en mand – det er der ingen mænd, der gider være med til,” siger Ann Ravn, som trods arbejds- iveren lægger vægt på at se familie og venner hver uge.

Allerede nu har hun flere kunder, end hun kan nå, uanset hvor meget hun arbejder, så hun har hyret en anden freelancer til at hjælpe til. Hende holder Ann Ravn stort set ved fuldtidsarbejde. Og det stopper næppe her.

”Jeg kunne godt se det vokse, så jeg måske fik nogle ansatte. Det kan være, jeg skal have én til at stå for det administrative, for jeg vil selv blive ved med at tegne. Det er jo den del, jeg synes er sjovest. Jeg planlægger det dog ikke så meget. Jeg lever bare i mit arbejde, og jeg føler virkelig, at jeg har fundet min rette hylde,” siger Ann Ravn.