Artikel | 22. maj 2015

Bryggeblomsten

Teknikeren #01.2015
Tekst: Jesper Krusell

Igennem de senere år har det yderste af Islands Brygge på Amager gennemgået en forvandling fra forladt industriområde til en eftertragtet oase for københavnere med hang til byliv på kanten af havnen og Amager Fælled.

Et af byggeprojekterne har imidlertid et solidt jysk aftryk, og det er blandt andre 28-årige Sune Mortensen med til at sætte.

Som teknisk designer i den Herning-baserede ingeniørvirksomhed Midtconsult har han de seneste tre år været udstationeret i København i forbindelse med byggeriet af Artillerigården.

Et byggeri, som dækker over Knækhuset, Artillerihaven og Blomsten, der indeholder både ejer- og lejelejligheder og rækkehuse samt en større parkeringskælder under rækkehusene.

Se udsigten fra Bryggeblomsten

”Det er samlet set et meget stort byggeri, og Midtconsults rolle har været at stå for VVS, Anlæg, Brand og konstruktionsprojektet. Jeg har tegnet i AutoCAD, men den største udfordring i sådanne projekter behøver ikke nødvendigvis være det rent faglige. Det kan være i samarbejdet med de andre aktører, at der sker fejl, som forsinker projekter og gør dem dyrere. Bare ikke i dette tilfælde, for alle har fra starten været meget aktive for at sikre et optimalt samarbejde,” siger Sune Mortensen.

LÆS OGSÅ: Landsret med høje standarder

Ifølge Sune Mortensen er det normalt, at projektgruppen bestående af arkitekter, ingeniører og entreprenører bag et byggeprojekt er spredt over hele landet. Men denne gang tog entreprenøren initiativ til, at alle mand arbejdede med udgangspunkt i en skurby ved byggepladsen. Og det har haft effekt.

”Logikken plejer at være, at det er nemmest at sidde hjemme i hver sin virksomhed og kommunikere via telefon og mail, men erfaringen har vist, at det her har været langt mere hensigtsmæssigt. I stedet for at bruge uger på at sende ting til hinanden og komme med løsningsforslag, kan vi nu sætte os sammen, kigge på tegningerne og løse udfordringerne med det samme,” siger Sune Mortensen.

Vand gav hovedbrud
Trods det gode samarbejde har byggeriet alligevel budt på faglige hovedbrud. 

”Det er aldrig ukompliceret at bygge højt og tæt på vand, og det har især givet udfordringer i forhold til kælderen under Blomsten. Grundvandsspejlet ligger højt, og det har krævet en ekstremt tyk bundplade. Desuden er bygningen meget følsom for vind, og huset er spændt sammen med spændarmering. Det har været udfordrende for tegnearbejdet, at vi har måttet lave meget detaljerede vægopstalter af samtlige stabiliserende vægge. Men det er samtidig også sådan noget, der gør et byggeprojekt spændende,” siger Sune Mortensen.