Artikel | 18. januar 2018

Få helt styr på blusset

Ztove består af et induktionskomfur, kogegrej med indbyggede sensorer og en app, hvorfra temperaturen kan styres, og hvor der ligger opskrifter på bl.a. en skudsikker bearnaise.

Tekst: Morten Vittrup Lund

Vi har alle prøvet det på et eller andet tidspunkt i vores køkkenliv: Pandekagerne er brændt på, de bløde løg er blevet for brankede eller bernaisen skiller.

Den slags udfordringer vil en dansk iværksættervirksomhed gøre op med via komfuret Ztove, som meget præcist kan temperaturstyre gryder og pander, så man konstant rammer den rigtige temperatur.

Komfuret logger de anvendte indstillinger, så man har mulighed for at gentage fremgangsmåden, hvis pandekagerne er blevet særligt gode.

”Vi ser det som en naturlig videreudvikling af de præcise ovne og sous vide-maskiner, der allerede findes på markedet. Nu lægger vi et lag oven på med temperaturstyring direkte i gryden,” siger Peter Favr­holdt, der er uddannet civilingeniør og ham, som i sin tid fik ideen til det intelligente komfur.

Skudsikker bearnaise
Ztove består af et induktionskomfur, kogegrej og en app, der kan installeres på mobil eller tablet, og hvorfra du kan holde dig ajour med temperaturstyringen og hente opskrifter.

I bunden af kogegrejet er der installeret sensorer, som med en nøjagtighed på plus-minus én grad kan registrere temperatur­udviklingen.

”Der findes allerede piskeris på markedet med indbyggede termometre til at måle temperaturen direkte i maden. Men så kommer temperaturen til at afhænge af, hvor du placerer føleren. Derfor mener vi, det er mest korrekt at måle i bunden af gryden,” forklarer Peter Favr­holdt.

Testet af kendte kokke
Ideen til teknologien fik Peter Favrholdt for et par år siden, da han stod og bagte pandekager og blev irriteret over, at panden enten var for varm eller for kold.

Siden da har han sammen med en kok og en softwareudvikler designet en prototype og derfra optimeret produktet. Undervejs har teamet arbejdet sammen med kokke som Klavs Styrbæk og Thomas Pasfall samt Syddansk Universitets Gastrolab. Målgruppen er i første omgang professionelle kokke og madlavningsentusiaster. Prisen for et komplet system bliver ca. 20.000 kr. plus moms.

ztove.com