Lærebog udgivet som tegneserie
”Vi tror, det passer med den øgede visualitet, der er i samfundet," siger forfatter Ida Engholm, der til daglig er lektor og PhD ved Danmarks Designskole.
Tekst: Katrine Irminger Sonne
Engang handlede design stort set kun om at formgive, mens det i dag kan dække over alt fra borde og stole til, hvordan man bedst leder et møde, designer en by eller sågar et helt samfund.
Den udvikling kan man nu blive klogere på uden at skulle tygge sig gennem lange bøger.
I stedet for at beskrive designprocesser gennem tiden i ord alene, har en ny lærebog, ’Design What ?#%!’, valgt at bruge andre greb. Den er bygget op som en tegneserie – også kaldet graphic novel.
Bogen, som blandt andet skal bruges på Danmarks Designskole, er tegnet af arkitekt Nanna Norup og skrevet af hende plus lektor ved Danmarks Designskole Ida Engholm.
”Efter at skolerne er blevet mere forskningsbaserede, har vi fået meget mere teori ind i uddannelserne. Ved at bruge genren tegneserie, bliver teorien mere forankret i den visuelle måde, designere selv arbejder på,” siger Ida Engholm.
Vi er blevet mere visuelle
Bogen er bygget op, så man kan springe rundt i den og få et overblik over hovedpunkterne i de forskellige designteorier og epoker, uden at man behøver læse den fra a-z.
”Vi tror, det passer med den øgede visualitet, der er i samfundet, hvor vi jo i høj grad kommunikerer gennem billeder,” tilføjer hun.
’Design What ?#%!’ viser, hvordan vi har tænkt design fra Bauhaus-skolen i 1920’erne til den nyeste forskning. Som der står i en taleboble ud fra en mand, som tager sig til hovedet: ”This is really complicated stuff”.
Nederst på samme side er to biler ledsaget af en tekst om tiden mellem 1. og 2. Verdenskrig, hvor velfærdsstaten boomede, og hvor design i høj grad kom til at handle om at adskille produkter fra konkurrerende brands – som et slags kosmetisk lag. Siden midten af 1990’erne er der nærmest sket en revolution i designteori, hvilket tegneserien også viser.
”Man kan sige, at design i dag i høj grad går ud på at skabe det, der endnu ikke findes, og komme med forslag til, hvordan virkeligheden kan formes og tage sig ud,” siger Ida Engholm. Og det er noget, vi kan finde ud af i Danmark, mener hun.
”Vi er berømte i hele verden for vores møbeldesign, men vi har også et kæmpe potentiale, når det kommer til at tænke med design på en ny måde.”
Det kan vi nu alle blive klogere på – gennem tegninger.