Et kursus i mindfulness har givet produktionsteknolog Flemming Bräuner en række nyttige redskaber, som han vil bruge til at holde balancen i sit nye arbejdsliv.

Tekst: Susanne Bruun

Efter otte år som travl projektleder i en større, jysk smedevirksomhed blev Flemming Bräuner i november sidste år sygemeldt pga. stress

”Jeg arbejdede under konstant tidspres. Der var ganske enkelt for få hænder i virksomheden og jeg er typen, som forsøger at få enderne til at mødes, og påtager mig opgaver, som reelt ikke er mine,” fortæller Flemming Bräuner om årsagen til, at det gik galt.

Redskaber hjalp ved fyring
Resultatet var diagnosen ’arbejdsrelateret stress’. En diagnose, som ikke faldt i god jord hos hans daværende chef, der efter fire måneder valgte at fyre ham.

Som et slags ’held i uheld’ var Flemming på det tidspunkt i gang med et kursus i mindfulness i TL SydØst.

”På kurset havde jeg allerede fået nogle redskaber, som jeg kunne bruge i forhandlingerne omkring min opsigelse. Det betød, at jeg havde nemmere ved at få styr på tingene, og ikke blev så påvirket af det,” fortæller Flemming Bräuner.

En dør
Kurset i Mindfulness har været med til at åbne ’en dør til den anden side’, som Flemming Bräuner formulerer det.

”Jeg er blevet meget mere bevidst om, hvordan krop og sind hænger sammen. Og hvordan jeg selv kan arbejde med det. Meditationsøvelserne skærper bevidstheden om spændinger i kroppen, og er en måde at styre tankemylderet på," fortæller Flemming Bräuner.

Bedre til at prioritere
Men mindfulness  handler også om at få redskaber til at undgå at komme i situationer, hvor man bliver for presset.

”Jeg er blevet meget mere realistisk med min planlægning, og bedre til at prioritere,” fortæller Flemming Bräuner, som nu i højere grad lader ting ligge, der kan vente.”

Ikke brændemærket
Flemming Bräuner er nu klar til at komme i arbejde igen. Og heldigvis har det ikke været svært for den 44-årige produktionsteknolog at finde et nyt job.

Om få dage begynder han i en maskinvirksomhed, hvor han skal arbejde med maskinkonstruktion. Aftalen er, at starte langsomt op.

”Jeg har oplevet stor interesse, og mange har tilkendegivet, at det at fyre en stressramt efter fire måneder bare ikke i orden."

Kursusbevis var et aktiv
Flemming Bräuner har i perioder været bekymret for, hvordan det hele skulle ende.

"Jeg har været bekymret for, om jeg nu var brændemærket som stressramt for altid. Men sådan var det heldigvis ikke."

"Derimod har der været stor interesse for mindfulness-kurset, og hvad det har gjort ved mig. Og jeg har med stor fornøjelse sendt mit kursusbevis fra TL SydØst videre til arbejdsgiverne. På den måde har det været et aktiv i jobsøgningen,” fastslår Flemming Bräuner.

Lær at sætte grænser
”Mindfulness har hjulpet mig med at finde mine grænser, og det har givet mig et nyt sæt værdier. Men jeg ved, det kommer til at kræve hårdt arbejde at holde snuden i sporet, når man først er ude i det pulserende arbejdsliv igen. "

"Man skal kunne sige fra over for ting – og gøre det på den gode måde,” siger Flemming Bräuner, som anbefaler alle, at blive klogere på sig selv gennem mindfulness:

”Især hvis du er typen, der har rigtig mange opgaver, og som har svært ved at sige fra," slutter han.