Stemningen var i top, da Joachim B. Olsen og Leif Lahn debatterede på TL’s kongres.

Tekst: Morten Terp Foto: Thomas Steen Sørensen

”Har du hånden på hjertet indtryk af at være bad guy her i dag?” spurgte ordstyrer Jes Stein Pedersen den liberale politiker Joachim B. Olsen, da der var politisk kamp på ord på TL’s kongres.

Svaret fra den tidligere kuglestøder var kort og præcist ”Ja”.

Og så var debatten ellers i gang.

Søndag skal de delegerede på TL’s kongres tage stilling til en række politiske og organisatoriske målsætninger, men allerede lørdag eftermiddag blev der taget hul på debatten.

Ufaglærte skal bide sig fast

”Hvordan skal teknikerne konkurrere på det globale arbejdsmarked, når I politikere skærer og skærer på uddannelse og efteruddannelse?” spurgte Jes Stein Pedersen, men den liberale politiker havde ikke taget tegnebogen med i dagens anledning.

”Der findes ikke et land i OECD, der bruger så mange penge på uddannelse som Danmark. Det nemmeste for os politikere er at bruge flere penge på et område. Det føles og lyder godt, men hvis du er en ansvarlig politiker i 2016, så er det vigtigste ikke at bruge flere penge, men at bruge dem rigtigt,” sagde Joachim B. Olsen, folketingsmedlem for Liberal Alliance, inden de delegerede i salen skulle stemme om, om de var enige eller ej.

Langt de fleste var uenige med Olsen, og så tog Leif Lahn, beskæftigelsesordfører og folketingsmedlem for Socialdemokraterne, over:

”Det vigtigste er at få de ufaglærte i gang. De ufaglærte skal simpelthen bide sig fast på arbejdsmarkedet. Set i det lys var vi nødt til at prioritere, da vi sad i regering og gøre, hvad vi mente var samfundsmæssigt bedst,” sagde Leif Lahn.

Forventer at fagbevægelsen er politisk

”Skal TL søge politisk indflydelse?” lød næste spørgsmål fra ordstyreren, der til daglig er litteraturredaktør på Politiken og tidligere redaktør på TL’s fagblad.

”Jeg forventer, at fagbevægelsen er politisk, og at de søger indflydelse. Desværre har vi ikke et politisk flertal lige nu, så vi er nødt til at tale med ham her,” lød det fra Leif Lahn, mens han lagde en hånd på Joachim B. Olsens skulder.

”Som jeg ser på det, så har I for meget fokus på Christiansborg i stedet for at tage ansvar og tilbyde f.eks. uddannelse til jeres medlemmer. De skal have noget for kontingentkronerne, og der er en grund til, at I taber medlemmer,” mente Joachim B. Olsen inden salen igen skulle stemme.

95% mente, at TL skulle søge politisk indflydelse og dermed led den liberale politiker dagens andet nederlag.

Kan ikke komme ind igen

Derefter handlede debatten om dagpenge. Helle Bruun, delegeret fra TL Østjylland lagde for.

”Det er noget, jeg ikke helt forstår. Vi er nødt til få arbejdskraft udefra, fordi I politikere siger, vi ikke har nok kvalificeret arbejdskraft. Men dem, der ryger ud, kan ikke komme ind på arbejdsmarkedet igen, og I gør det endnu sværere for os at komme ind,” sagde hun til klapsalver fra salen, inden hun fik svar på tiltale.

”Der findes ikke noget land i verden, hvor du får dagpenge i længere tid. Og vi skal huske på, at dagpengesystemet ikke er selvfinansierende. Det er også dem, der ikke kan få dagpenge, der er med til at finansiere det, og dagpengesystemet er en ganske lukrativ ordning,” sagde Joachim B. Olsen.

Leif Lahn var lidt mere kortfattet:

”Hvis du spørger min røde hjerne, så kunne det godt blive bedre.”

Arbejdstid skal politikerne ikke blande sig i

”Skal danskerne arbejde mere eller mindre?” lød næste spørgsmål fra ordstyreren.

”Arbejdstiden aftales af arbejdsmarkedets parter, men vi kan gøre nogle ting for at gøre det mere attraktivt at sænke skatten,” sagde Joachim B. Olsen.

”Det er jeg enig med Joachim i, at det skal vi ikke blande os i. Det, der er vigtigt for os, er, at du kan gå glad til arbejde og gå glad fra arbejde,” sagde Leif Lahn.

Manglende respekt for et håndværk

Derefter blev emnet kvaliteten af erhvervsuddannelserne.

”I siger, at kulturforståelse og almen dannelse skal ind igen. Det er ikke gratis. Hvad skal det så være på bekostning af? lød spørgsmål fra Dorthe Hindborg, formand for TL’s uddannelsespolitiske udvalg og afdelingsformand i TL Østjylland til de to politikere, der dog gjorde deres bedste for at undgå at svare.

”En af de ting, der er gået galt er, at erhvervsuddannelserne er blevet et sted for dem, man ikke vidste, hvor man ellers skulle gøre af. Der er manglende respekt for at kunne et håndværk, og derfor skal vi stille krav til dem, der søger ind, så der kan være et ordentlig niveau på skolerne,” lød det fra Joachim B. Olsen, der fik uforbeholden opbakning fra Leif Lahn.

Underbyder hinanden for at få noget at lave

Sidste emne var atypisk ansatte som der kommer flere og flere af i Danmark.

”Der er ingen tvivl om at arbejdsmarkedet kommer til at ændre sig markant. Der kommer nye teknologier, og vi skal arbejde på andre måder. Derfor tror jeg også, at fagbevægelsen bliver udfordret i de kommende år,” forudså Joachim B. Olsen.

”Vi er nødt til få nogle færdselsregler, så vi ikke får forhold som i USA eller Tyskland, hvor man underbyder hinanden for at få noget at lave,” sagde Johanne Gregersen, formand for TL’s fagpolitiske udvalg og afdelingsformand for TL SydVest, og så fik Leif Lahn slutreplikken:

”I gør det allerede godt. Fortsæt det arbejde og husk, I altid kan blive bedre.” 

Følg TL's kongres