Nyhed | 14. februar 2018

Udstationering kan koste dagpengene

Tekst: Morten Terp

Har du planer om at arbejde uden for EU/EØS i mere end et år, så kan du vinke farvel til dagpengene de næste syv år.

Det er konsekvensen af regeringens skatteaftale, der blev fremlagt i sidste uge.

Regeringen vil gøre det sværere at få dagpenge for personer uden for EU/EØS.

Men aftalen rammer også danskere, der arbejder uden for EU/EØS i sammenlagt mere end et år, og hvor arbejdsgiveren ikke er dansk.

Fra 2021 skal du nemlig have opholdt dig i EU/EØS i mindst syv af de seneste otte år for at bevare din dagpengeret.

Hvis du ikke har gjort det, kan først få dagpengeretten igen, efter at have boet i Danmark eller et andet EU/EØS-land i syv år.

Privat rejse koster dagpengene

I TL er man kede af, at medlemmerne nu rammes, hvis de vil arbejde eller rejse uden for EU/EØS.

”Det er unfair, at medlemmer, der i god tro har indbetalt til vores dagpengesystem nu rammes. Om du rejser eller arbejder i eller udenfor EU bør ikke gøre så stor en forskel. Det skal være muligt at arbejde i hele verden i en periode og så være sikret dagpenge, når du kommer hjem igen,” siger Lene Ertner, formand for TL’s beskæftigelsespolitiske udvalg.

”Vores medlemmer bliver mere og mere globale, og derfor er de nye regler et skridt i den forkerte retning. Desuden tager danskere, der arbejder eller rejser i udlandet, erfaringer med hjem til gavn for de danske virksomheder. Regeringen burde hellere gøre det nemmere at rejse og arbejde på tværs af landegrænser,” siger Lene Ertner.

Det tæller ikke med som ”udlandsophold”, hvis du udstationeres af en dansk offentlig myndighed eller en dansk virksomhed, hvis du uddanner dig eller tager hyre på et dansk skib.