Nyhed | 5. januar 2018

OK18: Krav præsenteres, men ingen forhandlinger

I december udvekslede TL krav med de offentlige arbejdsgivere, og I dag mødes TL så med arbejdsgiverne fra kommuner og regioner for at give en mere præcis præsentation af kravene, dvs. at begge parter forklarer, hvad man ønsker at få ud af de kommende overenskomstforhandlinger. 

Men selvom man mødes i dag, er en række møder i januar aflyst.

”Det skyldes, at fagbevægelsen har indgået en musketer-ed, som betyder, at vi ikke vil forhandle overenskomst på nogen områder, før KL har vist, at de er villige til at indgå i reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid,” forklarer Karen Poulsen, der er forhandlingschef i TL.

Musketér-eden
Baggrunden for musketer-eden er, at lærerne i dag har de arbejdstidsregler, som blev fastsat ved lov i 2013.

”Alle regler om arbejdstid, der ligger ud over de generelle beskyttelsesregler i arbejdsmiljøloven er forhandlingsstof og en helt central del af overenskomsterne,” siger Karen Poulsen og fortsætter:

”Vi kan derfor ikke acceptere, at lærerne i 2013 fik trukket arbejdstidsregler ned over hovedet ved lovgivning. Ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2015 forsøgte lærerne igen at få en aftale, men oplevede, at KL ikke var villige til at indgå i reelle forhandlinger. Så denne gang har vi besluttet, at nu er det et krav fra en samlet fagbevægelse,” siger Karen Poulsen.

Alle venter
Kravet blev præsenteret for KL før jul, og KL’s forhandler, Michael Ziegler, har udtalt, at han er villig til at se på arbejdstidsaftalen. Men indtil lærernes forhandler, Anders Bondo Christensen, kan melde om reelle forhandlingerne, er alle andre forhandlinger sat på stand-by.

”Vi håber, at de snart kommer i gang med forhandlingerne, så vi andre kan komme fra start. Alternativet er, at overenskomstforhandlingerne i det offentlige risikerer at blive kraftigt forsinket,” siger Karen Poulsen.

Følg med i overenskomstforhandligerne på tl.dk/ok18.