Mere end 10.000 tillidsfolk er lige nu samlet i Fredericia. Vi har talt med tre af dem, som fortæller, at de er vrede over de forringelser, offentligt ansatte udsættes for. Til gengæld er de glade for det historiske stormøde.

Tekst og foto: Henrik Ploug

Kim Carver, 60 år tillidsrepræsentant for audiologiassistenterne i Region Hovedstaden

"Det er fantastisk at opleve den store opbakningen til fagbevægelsens musketér-ed. Som offentligt ansat har vi ikke gjort opmærksom på os selv i mange år.

Jeg fik blanke øjne, da jeg så, hvor mange vi er mødt op. Det havde jeg ikke fantasi til at forestille mig. Det er fantastisk!

Jeg har lige lavet et opslag på Facebook, hvor jeg skriver: Se lige det her sammenhold!

Det er historisk. Men omvendt vil jeg også sige, at hvis ikke vi får noget ud af det, så synger den danske model på sidste vers.

Lærerne er lige blevet færdige med at betale lån af fra den sidste lockout. Og hvis de nu skal til at starte forfra."


Birgitte Faurhøj, 54 år, tillidsrepræsentant på Nationalmuseet

"Jeg er kommet, fordi jeg er harm over de udtalelser, der er kommet fra Sophie Løhde. Hun taler om, at de offentligt ansatte bare vil have, men ikke give. Vi har givet og givet og givet, og nu skal vi så høre på sådan en udtalelse. Det er simpelthen så urimeligt!

Jeg er med til at ansætte nye medarbejdere. De undrer sig over den lave løn. Men så fortæller vi dem, at de til gengæld får andre goder. Det argument kan vi bare ikke bruge længere.

Mange af de lokale goder, vi tidligere har haft, er stille og roligt forsvundet. Moderniseringsstyrelsen har skrevet ud til de forskellige statslige organisationer og bedt dem om at komme med en liste over de lokale goder, som man har aftalt. Derefter har man opfordret til at fjerne goderne.

Tidligere fik vi for eksempel fri i forbindelse med flytning eller runde fødselsdage. Det får vi ikke længere. Og nu vil de også til at fjerne vores betalte frokost. Jeg bliver simpelthen så harm."


Camilla Kristensen, 31 år, tillidsrepræsentant for audiologiasssitenterne i Region Sjælland og Nykøbing Falsters sygehuse

"Jeg er kommet for at støtte op bag musketér-eden og en fælles aftale. Desuden er jeg glad for at møde kolleger i det offentlige, som har de samme problemer, som vi har.

Vi har ikke haft lønforhandlinger siden 2009. Hver gang får vi at vide, at der ikke er flere penge i den lokale lønpulje. Det samme får mine kolleger andre steder i landet at vide. Men nu går den ikke længere.

De kan ikke blive ved med at bruge de lokale lønkroner på medicin, transplantater og andre ting end det, der er aftalt.

Ledelsen siger, at det er for, at de ikke behøver at fyre folk. Men det er i strid med den overenskomst, som de selv har været med til at indgå. Derfor er jeg også glad for, at TL har lovet, at de vil tage det videre op.

Fagbevægelsen skal vise, at vi mener det, og at dagens møde ikke bare er en tom trussel."