Friture3dprint1305

3D-print med fritureolie fra McDonald's

Teknik Brugt stegeolie er et miljøproblem, når olien ender i afløb og kloakker. Canadiske forskere har fundet en metode til at forvandle fritureolien til resin, der kan bruges i 3D-printere.

3D-printere er gode til at fremstille hurtige prototyper, før det endelige produkt skal sættes i produktion. Men hvad nu hvis man kunne erstatte det dyre resin - printerens "blæk" - med en langt billigere og mere miljøvenlig udgave?

Forskere fra University of Toronto har gjort netop dét med brugt fritureolie fra McDonald's. Det åbner nye muligheder for at fremstille plastikprodukter billigere og mere miljøvenligt.

"Plast er et problem, fordi naturen ikke har udviklet en metode til at håndtere menneskeskabte kemikalier. Fordi vi bruger noget, der dybest set er et naturprodukt - fedt fra fritureolie - kan naturen langt bedre håndtere det," udtaler professor André Simpson, som leder forskergruppen bag opdagelsen University of Toronto Scarborough, i en pressemeddelelse.

Fedtmolekylerne i olien minder så meget om dem, der findes i kommerciel resin, at det er lykkedes forskerne at skabe resin af fritureolie gennem en kemisk proces med ét trin. Resultatet er en resin, der kan give detaljer ned til 100 mikrometer, og som nedbrydes naturligt af mikrober i jorden.

Fritureolie er et miljøproblem globalt, fordi det efter endt brug ofte ender i afløbet og tilstopper kloakrørene. Selvom fritureolien kan genbruges kommercielt, er der ifølge forskerne mangel på metoder til at forvandle den brugte olie til mere højteknologiske produkter som f.eks. resin til 3D-print.

Prisen er endnu en fordel ved den friturebaserede resin, for den kan fremstilles for omkring 300 dollars per ton. Det skal sammenlignes med kommerciel resin baseret på fossile olier, som pga. flere trin i fremstillingsprocessen kan koste mere end 525 dollars per liter.

Resinen er desuden biologisk nedbrydelig. Forskerne 3D-printede et emne og begravede det i jorden, hvorefter det havde mistet 20% af sin masse efter cirka to uger.

"Hvis du begraver det i jorden, begynder mikrober at nedbryde det, fordi det dybest set bare er fedt. Det er noget, som mikroberne rent faktisk godt kan lide at spise, og de er gode til at nedbryde det," forklarer André Simpson.

En liter fritureolie blev i eksperimentet omdannet til 420 ml resin.