3D-print rykker ind i fødevarebranchen
Ved Bocuse d’Or i januar brugte den danske vinderkok Kenneth Toft-Hansen 3D-print til at give sine retter et helt specielt visuelt indtryk. Hans skal-dyrsmousse, jordskokchips og rødbederose var alle en tur i en støbeform, der enten var printet direkte i 3D eller skabt efter et 3D-printet forlæg.
Det kan lyde som en gimmick, men i et større perspektiv har 3D-print et kæmpe potentiale inden for fødevareproduktion, mener seniorkonsulent på Teknologisk Institut, Thor Bramsen, der har været med til at udvikle Kenneth Toft-Hansens unikke forme.
“Det, vi ser mere og mere af, er brug af 3D-printede komponenter inden for især specialmaskiner til fødevarehåndtering og –produktion.”
Unikke geometrier
Ifølge Thor Bramsen kan 3D-printede komponenter være relevante af flere årsager:
For det første er der ofte tale om special-maskiner, der ikke skal laves i kæmpestore styktal, hvorved 3D-print kan konkurrere prismæssigt med traditionelle fremstil-lingsmetoder.
Samtidig er der med 3D-print – hvor man opbygger emnet lag på lag – mulighed for at lege med nogle helt unikke geometri-er, hvor såvel sprøjtestøbning som traditionel mekanisk bearbejdning må give fortabt.
Et eksempel er en løgform, som Kenneth Toft Hansen anvendte til kokke-EM i Torino i 2018. Her ligger linjerne uden på formen i stedet for at gå indad, hvilket kun var muligt at opnå med en 3D-printet form, der kan skilles ad i tre dele.
Et andet eksempel er fødevareproducenten Marel, der har valgt at 3D-printe et gribeværktøj i fødevaregodkendt titanium til håndtering af ferske laks.
Designere skal tænke anderledes
Men den store designfrihed betyder også, at maskinkonstruktører og tekniske designere skal lære at tænke anderledes.
“Det, mange virksomheder kæmper med nu, er videnopbygning, både på produktion- og designniveau. For der er markant forskel på at designe og optimere geometrier til en 3D-printproduktion end til traditionel bearbejdning,” siger Thor Bramsen.
“Men jeg kan se på de filer og forespørgsler, vi får, at vores kunder bliver dygtigere og dygtigere til at tænke 3D-print ind i produktionsprocessen”