Feriereglerweb
Her får du 4 regler, som er gode at kende, inden du tager på sommerferie.

4 regler om din sommerferie, du skal kende

TL Nyt Hvad skal man gøre, hvis man pludselig bliver syg midt i sommerferien, eller hvad nu hvis din chef pludselig ringer og kalder dig på arbejde - hvad siger du så? Det får du svar på her.

Sommeren er lige rundt om hjørnet, og snart er det ferietid for de fleste af os. Men inden du går på ferie, er det en god idé at have styr på de regler, du måske kan få brug for.

Dem har vi samlet her, så du kan gå på ferie med velfortjent ro i maven.

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte Teknisk Landsforbund, hvis du har spørgsmål eller får problemer med dit arbejde i ferien.

1. Kan jeg blive kaldt på arbejde i ferien?

Nej. ”Allerede påbegyndt ferie kan ikke afbrydes” står der i Ferieloven. Men som i et ægteskab kan det betale sig at være fleksibel. Er det en god og fleksibel arbejdsplads, så kan du overveje det mod tildeling af en ny feriedag. Det er en individuel vurdering, men i udgangspunktet er du i din gode ret til at sige nej til at afbryde din ferie for at arbejde.

2. Kan min chef udskyde min ferie?

Ja, men kun i sjældne tilfælde. I Ferieloven står: ”Hvis væsentlige, upåregnelige driftsmæssige hensyn gør det nødvendigt, kan arbejdsgiveren ændre tidligere fastsat ferie. Lønmodtageren skal have erstattet et eventuelt økonomisk tab som følge af udskydelsen.”

3. Skal jeg holde ferie, hvis jeg er syg?

Du har ikke pligt til at afholde din planlagte ferie, hvis du bliver syg før ferien. Hvis du melder dig syg senest om morgenen på den første feriedag kan du få erstatningsferie. Bliver du rask i ferien, har du to valg: Enten holder du resten af ferien, eller du møder på arbejde i resten af den planlagte ferieperiode. Uanset hvad, så skal du fortælle din arbejdsgiver, hvad du ønsker at gøre, den dag du raskmelder dig.

4. Får jeg erstatning, hvis jeg bliver syg i ferien?

Hvis du bliver syg i din ferie, har du mulighed for at få erstatningsferie efter de fem første sygedage, hvis du melder dig syg efter virksomhedens almindelige regler for sygemelding og fra dag 1 skaffer en lægeerklæring for sygdommen. Du skal selv betale lægeerklæringen.

Ps. Hvis din arbejdsplads holder lukket i ferien, er det en god idé inden ferien at få styr på, hvordan du skal give besked, hvis du bliver syg, og hvordan du raskmelder dig igen.