5 fejl, du skal undgå på LinkedIn
Hvis du er jobsøgende, er LinkedIn umulig at komme uden om, fordi du kan bruge netværkssitet som udstillingsvindue. Men faktisk er det mindst lige så vigtigt at have en profil, når du er i arbejde, siger Aino Faurbye, som er konsulent i Teknisk Landsforbund.
”Det kan godt være, at man har været ansat det samme sted i 25 år, men man ved aldrig, om virksomheden lige pludselig står over for nedskæringer eller andre omstændigheder, der har betydning for dig.”
Aino Faurbye fortæller også, at en LinkedIn-profil først giver mening, når man har mindst 30 forbindelser i sit digitale netværk.
”Derfor er det vigtigt at oprette sig derinde, inden uheldet sker.”
100 henvendelser på ét opslag
TL-konsulenten har hjulpet flere medlemmer med at oprette sig på LinkedIn. Indimellem møder hun også medlemmer, som er lidt skeptiske over for netværkssitet.
”Der er nogle, der har svært ved at forestille sig, at det gør en forskel, men det gør det,” siger hun og tilføjer:
”Jeg har blandt andet hjulpet et medlem, som skrev et opslag om, at hun var jobsøgende. Hun endte med at få 100 henvendelser og dermed stor eksponering.”
1. Din overskrift er upræcis
Overskriften er vigtig, fordi det er ordene her, der gør det muligt for rekrutteringskonsulenter at finde dig. Derfor er det en dårlig ide at skrive ”Teknisk designer søger nye udfordringer”.
Identificér i stedet for nogle nøgleord, der beskriver dine kompetencer. Det kunne for eksempel være 3D, Revit eller Lean.
Der er kun plads til 120 tegn i afsnittet, så skriv i punktform, gerne adskilt af kommaer. Der er typisk plads til syv eller otte nøgleord.
2. Du bruger resuméteksten forkert
Der er typisk to fejl, der går igen i afsnittet med resuméteksten. Den første er, når du bruger afsnittet til at opremse din erhvervserfaring, ligesom vi kender det fra CV’et. Den anden fejl er, når du skriver, hvorfor du blev opsagt på din seneste arbejdsplads, for eksempel at det skyldtes nedskæringer.
Men ingen af delene hører hjemme her. Fokusér i stedet for på, hvordan du bruger din personlighed til at løse opgaver. Det kan for eksempel være, at du er dygtig til at strukturere dit arbejde. Det kan også være en fordel at skrive, hvad du har opnået i de forskellige projekter, som du har deltaget i.
3. Dit profilbillede er uprofessionelt
Hører du til dem, som bruger det skønne feriebillede af dig, hvor du sidder på en café. Høj sol og palmer i baggrunden? Nej, vel.
Et godt profilbillede skal nemlig være et portrætfoto af dig, som du ser ud i dag. Du behøver ikke at kaste penge efter en professionel fotograf, men sørg for, at du fremstår professionel med en neutral baggrund. For genkendelsens skyld kan det også være en god ide at bruge det samme billede på dit CV.
4. Du uddyber ikke, hvad du kan
I afsnittet, hvor man kan fortælle om sin erhvervserfaring, begår flere den fejl, at de kun skriver, hvor de har været ansat – og hvor længe. Men det bør du også undgå.
Hvis du vil gøre dig interessant for rekrutteringskonsulenterne, skal du skrive om dine konkrete arbejdsopgaver og det ansvar, som du har haft.
Hvis du er bygningskonstruktør, kan du for eksempel skrive, at du kan arbejde med bygningsreglementet, at du er en ørn til Revit, eller at du har helt styr på byggejura.
Vær konkret, skriv i punktform, og skriv også gerne her, hvad du har opnået af resultater.
5. Din profil er anonym
På LinkedIn kan du vælge forskellige indstillinger til profilvisninger: Synlig, delvist anonym eller helt anonym.
Det kan være en ulempe at være anonym. Det betyder nemlig, at din fremtidige arbejdsgiver ikke kan se, når du besøger hendes profil.
Men det betyder også, at du ikke kan se, hvem der besøger din profil, og dermed går du glip af muligheden for at kontakte dem for at høre, om de fandt din profil interessant.
Kilde: Aino Faurbye, konsulent, Teknisk Landsforbund.