Guide hjemmearbejde

5 gode råd til at arbejde hjemmefra

Guide Arbejder du også hjemmefra på grund af coronaudbruddet? Så er du ikke den eneste. Her klæder Teknikeren dig på til at få mest fra hånden, når ungerne samtidig skal hjemmeskoles, og Netflix måske lokker.
Hvordan jonglerer man arbejde, hjemmeskoling af børn og fristelser som yndlingsserien på Netflix? Det er blevet en aktuel udfordring for flere TL’ere, der, ligesom mange andre lønmodtagere, er blevet sendt hjem for at arbejde.
Ifølge Trine Kolding, som er forfatter og underviser i personlig effektivitet, kan det sagtens lade sig gøre at indrette hverdagen, så arbejdet ikke går op i gak og løjer.
”Det vigtigste er at få overblik, afstemme forventninger, skabe struktur og så følge planen,” fastslår hun. 
 
Sæt familien på skemaet
Hvis man bor sammen med sin partner og har børn, er det en god ide lave et ugeskema, som hele familien har adgang til.
”Så er det tydeligt for alle, hvornår de forskellige aktiviteter foregår. Jeg vil anbefale, at man også inddrager børnene, når ugeskemaet skal udarbejdes for at give dem ejerskab til planen,” siger Trine Kolding.
Hun tilføjer, at selv små børn kan få gavn af skemaet. 
”I det tilfælde kan man udskifte ord med piktogrammer for de forskellige aktiviteter.”
Trine Kolding råder desuden til, at man også husker at afsætte tid til familien:
”Vi befinder os i en krisetid, hvor det handler om at få det bedste ud af situationen, så sæt også gerne tid af til familiehygge.”
 
1. Hold møde med din partner
Struktur og afstemning af forventninger er afgørende, når du skal arbejde hjemmefra. Hvis du bor sammen med din partner, så tag en snak om, hvordan I bedst muligt kan strukturere en uge hjemme hos jer. Hvilke behov har I, og hvordan skal de dækkes? Hvem skal for eksempel stå for hjemmeskolingen af ungerne? Skal I gøre det sammen eller hver for sig? Snak også om, hvornår I hver især skal stå til rådighed for arbejdet, og hvordan opgaverne skal tilrettelægges. Måske passer det bedst ind i dine planer at arbejde nogle timer om morgenen og formiddagen og så igen om aftenen, eller måske passer det dig i virkeligheden bedst at arbejde fra klokken 9 til 17.
 
2. Lav et ugeskema
I er nu klar til at plotte jeres forskellige aktiviteter ind i et ugeskema. Formålet er at give alle i husstanden overblik over, hvad der skal foregå og på hvilket tidspunkt. Hvornår skal I stå op? Hvornår skal I arbejde? Skal I have en time midt på dagen, der er dedikeret til familietid? Den slags. En anden fordel ved ugeskemaet er, at I kan slippe for nogle af ungernes afbrydelser. Med ugeskemaet kan de nemlig se, hvornår det er tid til at lave lektier og tid til at holde pause. Det er ikke meningen, at I skal sætte hele hverdagen ind i et skema, men det er en hjælp til at få det hele til at glide nemmere.
 
3. Sæt opgaver i system
Nu er du klar til at planlægge dit arbejde. Begynd med at skabe overblik over dine opgaver de næste par uger, gerne med sparring fra din chef. Lav en lang to-do-liste, hvor du tømmer hovedet. Få styr på alle opgaver, og hvornår de har deadline. Prioriter dem, og kig på, hvordan de skal løses. Kig også på, hvor mange timer du har at gøre godt med. Læg så en plan for, hvornår du skal gøre hvad. Plot også ind, om du har nogle FTO’er – faste, tilbagevendende opgaver – der skal udføres hver dag på et bestemt tidspunkt.
 
4. Arbejd i sprints
Det er en god ide at arbejde i sprints i løbet af dagen. Tag et æggeur, og sæt det på 20
minutter. I det tidsrum er det tanken, at du skal arbejde igennem. Når tiden er gået, skal du belønne dig selv med en pause på fem minutter. Husk i øvrigt at vinge opgaverne af på listen, efterhånden som du bliver færdig. Det er tilfredsstillende og fungerer som belønning for hjernen.
 
5. Ryd op
Når du skal i gang med dagens arbejde, så brug lige et par minutter på at rydde bordet. Har du et hjemmekontor, hvor du kan lukke døren, så gør det. På den måde signalerer du også til resten af familien, at du arbejder og ikke vil forstyrres. Hvis du ikke har hjemmekontor, så find et sted, hvor du så vidt muligt kan arbejde i fred og ro, og meld ud, at det er dér, du arbejder.
 

Trine Kolding, forfatter og underviser i personlig effektivitet.

Struktur og afstemning af forventninger er afgørende, når du skal arbejde hjemmefra, fastslår Trine Kolding, der bl.a. underviser i personlig effektivitet.
trinekolding.dk