Tek0420 1305X675px 3

5 goder, du kan forhandle om (som ikke er løn)

Guide Har din chef allerede meldt ud, at der ikke er flere lønkroner at forhandle om? Det giver dig måske mulighed for at forhandle om andre goder i stedet for. Teknikeren giver dig fem bud på, hvad du ellers kan gå til forhandlingsbordet med.

Hvis du står over for en lønforhandling, hvor du på forhånd ved, at du ikke kan få mere i løn, så fortvivl ikke. For så kan du måske kigge efter andre goder, der kan forsøde tilværelsen.

”Inden man går ind til en forhandling, skal man have overvejet, hvad der kan give mere værdi for dig som medarbejder. Er det færre timer, højere pension eller noget helt tredje,” siger Mette Poulsen, som er faglig konsulent i Teknisk Landsforbund.

Hun fortæller også, at det er vigtigt at forberede sig grundigt inden forhandlingen, hvis chefen skal ende med at sige ja.

”Det er en god ide at sætte sig ind i virksomhedens mål og kende til chefens værdier, for på den måde kan man tilpasse sine argumenter, så chefen kan se, hvorfor hun for eksempel skal lade dig gå ned i tid eller hæve pensionsbidraget,” siger Mette Poulsen.

Lav en prioriteret ­ønskeseddel
Samtidig må man ikke føle det som et nederlag, hvis man ikke får gennemtrumfet sine krav. En forhandling skal nemlig ikke ses som et afsluttet forløb, men derimod som en løbende begivenhed.

"At forhandle løn og andre goder kræver grundig forberedelse," siger Mette Poulsen, faglig konsulent i Teknisk Landsforbund.

”Der vil jo altid være mulighed for endnu en forhandling næste år, og så ved chefen jo, hvilke ønsker og krav, som hun sagde nej til året forinden. Dermed har hun måske sværere ved at sige nej endnu engang,” forklarer TL-konsulent Mette Poulsen.

Ifølge hende er det også en god investering at lave en prioriteret liste over sine ønsker, inden man går ind til forhandlingen.

”Og man skal også have gjort sig klart, hvad man ellers kan leve med, hvis nu chefen siger nej i første omgang. Hvis nu man gerne vil have to procent mere i pension, vil man så kunne acceptere, hvis chefen kun går med til 0,5 procent?”

Det kan du forhandle om:

1. Færre timer
For tiden ser vi arbejdspladser, der indfører arbejdsuger på kun fire dage, hvor medarbejderne samtidig beholder deres nuværende løn.

Nogle vælger at forlænge arbejdsdagene mandag til torsdag, mens andre skærer en dag væk ved for eksempel at afholde mere effektive møder og forenkle arbejdsgange. Erfaringer viser, at det ikke nødvendigvis går ud over produktiviteten.

2. Højere pension
Når du vil have flere pensionskroner, er det naturligvis en udgift for din chef. Men hvis din chef har meldt ud, at der ikke er flere lønkroner i puljen, så kan det måske være, at chefen kan forhøje din pension i stedet for, fordi det bliver betragtet som en skjult lønforhøjelse.

Det er selvfølgelig en åbenlys fordel for dig, fordi din pensionsformue vokser og i øvrigt bliver forrentet løbende.

3. En bonus
Ligger der en kæmpe sagspukkel et sted, som chefen vil have ryddet af vejen? Så kan du overveje at forhandle om en bonus, der bliver udbetalt til dig (og teamet), når den er væk. Dog er det naturligvis vigtigt, at aftalen om bonus foregår på rimelige arbejdsvilkår.

Man kan også sagtens forhandle om bonusser ud fra andre parametre, for eksempel kundetilfredshed eller gennemførte salg.

4. Sundheds­forsikring
Hvis du hører til én af dem, som ikke har en sundhedsforsikring, så er det også et bud på et gode, som du kan tage med til forhandlingen.

For dig er det en fordel, fordi du blandt andet kan slippe uden om lange ventelister. Men din chef kan måske også se en fordel ved en sundhedsforsikring, fordi den kan måske kan bringe antallet af sygedage ned.

5. Motion på ­chefens regning
Trives du med at dyrke motion? Så gå efter at få din arbejdsgiver til at betale medlemskabet i fitnesscentret eller kontingentet til det lokale yogacenter.

Her er det også et stærkt argument, at motion både gavner dig og arbejdspladsen, fordi du kommer i bedre form, og fordi det også kan føre til bedre trivsel og måske færre sygedage.