5 råd, der tænder din kreativitet
Arbejdsmarkedet tilhører de kreative. I 2016 forudså World Economic Forum, at kreativitet ville være den tredje mest efterspurgte jobkompetence i 2020 – og det kan du måske genkende fra din egen arbejdsplads.
Heldigvis er evnen til at tænke nyt og anderledes ikke kun forbeholdt nogle få, siger en ekspert i kreativitet.
”Det handler om at se sin hjerne som en muskel, der skal trænes løbende. Jo mere, man træner, jo skarpere bliver man,” siger Dorte Nielsen, som bl.a. forsker og underviser i kreativ tænkning, ligesom hun også har skrevet flere bøger om emnet.
Opfindelsen af velcro
Ifølge hende er det særligt vigtigt at kunne se sammenhænge. Hun illustrerer det med fortællingen om schweizeren George de Mestral, der i 1948 opfandt velcro.
”Efter en tur med sin hund, opdagede han, at hundens pels var fyldt med nogle burrer (rørformede blomster, red.). De havde ganske enkelt filtret sig ind i pelsen,” fortæller Dorte Nielsen.
”I stedet for at blive irriteret over det, undersøgte han burrerne nærmere og begyndte at tænke over, om den funktion kunne bruges i en anden sammenhæng,” fortsætter hun.
I 1955 fik George de Mestral i øvrigt patent på sin opfindelse og nåede at sælge godt 55.000 kilometer velcro om året gennem sin virksomhed.
5 gode råd
1. Se sammenhænge
Kreative tænkere har en særlig evne til at kombinere elementer fra forskellige sammenhænge. Det er en mekanisme, der hjælper os til at få originale og uventede ideer, som også er brugbare. F.eks. er den skridsikre sål på en Nike-løbesko inspireret af mønsteret på en vaffel, og kuglen i enden af en deodorant er inspireret af en kuglepen. Du kan styrke evnen til at se sammenhænge på forskellige måder, bl.a. ved hjælp af et mindmap, der skaber forbindelser på kryds og tværs.
2. Lær af kreative mennesker
Kreative mennesker overrasker ved at vende ideer på hovedet, tænke anderledes og se sammenhænge. Du kan træne din kreativitet ved at låne en andens hjerne og dermed få et nyt perspektiv på en given problemstilling. Forestil dig f.eks., hvad fysikeren Albert Einstein ville have gjort, hvis han skulle løse opgaven? Eller kunstmaleren Pablo Picasso? Eller hvad med kansler Angela Merkel?
3. Gå efter uventede ideer
Nye ideer opstår, når du pludselig forbinder viden. Dvs. jo mere tilfældig viden, som du indsamler, jo mere originale forbindelser, kan du skabe. Find f.eks. inspiration i observationer på din gåtur, læsestof og rejser. Gå en anden vej hjem, gå i biografen alene eller køb et andet blad, end du plejer. Det gør det lettere at se nye sammenhænge og få ideer.
4. Øv dig
Som du har fundet ud af, så kræver det træning at tænke kreativt. Ikke kun når du dødpinemig skal, men i det hele taget. En øvelse, som du f.eks. kan lave, er at kigge på et billede af nogle donuts. Hvad kunne du ellers forestille dig, at de runde dejringe med hullet i midten kunne være? Måske ser du en ethjulet cykel? Eller en badering? Eller noget helt tredje. Jo mere, du øver dig, jo bedre bliver du.
Du kan naturligvis også bruge andre billeder til øvelsen.
5. Start en idébog
Begynd at skrive alle dine indfald ned i en idébog. De dårlige, de skæve, de skøre, de fantastiske. På den måde sender du et signal til dig selv om, at nu kommer der en ide, og det gør dig bevidst om din egen kreative proces.
En idebog giver dig også mulighed for løbende at justere og forfine dine mange ideer.