6 tip: Sådan bliver du mere attraktiv på LinkedIn
På jobbet gælder helt andre normer end på et værtshus. Du møder ikke op på kontoret i en brandert eller slynger armen om din kollega “for at sige ham noget.”
Samme princip gælder groft sagt på de sociale medier. Et profilbillede fra en vild polterabend kan måske være sjovt på Facebook, men på LinkedIn holder det ikke.
Her handler det om at signalere professionalitet og gemme resten væk til en anden gang, hvis du ellers vil have det fulde udbytte af din profil. Sådan lyder rådet fra Nicolai Hæggelin. Han er stifter og direktør hos det digitale bureau Digital Works.
“Helt grundlæggende skal du grundigt overveje, hvad det er for et aftryk, du gerne vil sætte i de resterende brugeres bevidsthed. Og det kan være svært. Mange undervurderer simpelthen, hvordan de bliver opfattet af andre mennesker”, siger han.
Tænk over dine aktiviteter
Blandt de over to millioner danske profiler på LinkedIn kan der meget vel gemme sig en kommende arbejdsgiver eller en potentiel kunde, som du helst skulle gøre et ordentligt indtryk på.
Men flere af dine nuværende chefer har med garanti også en profil. De kan endda se dig over skulderen, fordi Linkedin som udgangspunkt sladrer om alt. Kun de private beskeder er hemmelige.
“Derfor er det en god idé at reflektere over sine aktiviteter, lige fra likes og kommentarer til delinger af artikler, fordi de sender et klart signal til de andre brugere om dine interesser og mål”, siger Nicolai Hæggelin.
Del ud af din viden
Når det er sagt, skal du ikke vælge den nemme løsning og bare se på fra sidelinjen. Hvis du gerne vil fremstå attraktiv, skal du bidrage til den store vidensdeling, som hører til en af de absolut største fordele ved LinkedIn.
Nicolai Hæggelin
- Stifter og direktør hos det digitale bureau Digital Works
Hvad må du skrive om din arbejdsgiver?
Når du forsøger at styrke dit professionelle netværk på de sociale medier, skal du huske på loyalitetspligten over for din arbejdsgiver. Her giver faglig sekretær og advokat i Teknisk Landsforbund, Byrial Bjørst, et sæt retningslinjer.
"Du kan blive sagt op eller bortvist, hvis du kritiserer din arbejdsgiver. Som tommelfingerregel skal alt, du skriver, kunne holde til at blive trykt i avisen."
"I det offentlige gælder lidt andre regler. Der har borgere og ansatte ret til at pege på problemer, fordi vi har med skatteydernes penge at gøre."
"Ved jobskifte skal du helst vente med at opdatere dine profiloplysninger til du reelt har skiftet arbejdsgiver. Du kan fremstå illoyal, hvis du skriver, at du om en måned starter hos en anden virksomhed."
“På LinkedIn ligger der ufattelig meget viden og venter inde for alle stofområder. Det kan være med til at løfte dit faglige niveau og dermed styrke karrieren”, siger Nicolai Hæggelin.
Seks råd til at fremstå mere attraktiv på LinkedIn
-
Vær en faglig beriger
“Forsøg hele tiden at skabe værdi for andre, så du bliver en nyttig del af deres netværk. Du kan eksempelvis være aktiv i nogle af LinkedIns mange grupper eller skrive faglige indlæg, men det kan også være ved at dele gode artikler eller jobopslag. -
Drop ironi, politik og religion
“Hold igen med at blande følsomme emner som religion og politik med LinkedIn. Gem dem hellere til andre sociale medier, hvor der er bedre plads til den slags. LinkedIn er en professionel platform, så derfor skal du også passe på med ironiske kommentarer. De kan nemt komme ud af kontekst og blive misforstået. Til et fysisk netværksmøde ville du nok heller ikke fyre særlig mange friske bemærkninger af.” -
Skriv personligt
“Det er god etikette at skrive en lille besked, når du sender invitationer ud til nye profiler. Du skal forklare, hvorfor du tager kontakt, og hvad du selv byder ind med. Husk at give beskeden lidt kærlighed, som jeg plejer at sige. Mange er efterhånden blevet mere selektive med, hvem de lukker ind i deres netværk - især hvis invitationen er fra personer, de ikke har mødt i virkeligheden.“ -
Hvad med dine chefer?
“Der er ikke bred enighed, når det kommer til spørgsmålet, om man skal invitere sine chefer med i sit netværk på LinkedIn. Loyalitetspligten skal selvfølgelig overholdes, men derudover er det en god idé at være lidt påpasselig. Det kan eksempelvis være svært at camouflere, hvis du sidder og connecter med en masse HR-ansvarlige fra andre virksomheder.” -
Vær salgsdrevet
“Hvis du går mere opsøgende til værks, kan du som freelancer bruge LinkedIn til at kapre nye kunder. Vi arbejder meget med begrebet social selling, som kort sagt handler om at byde sig til på en måde, så folk kan lide din facon og føler sig trygge. Her skal du være enormt bevidst om dine signaler og kende til de enkelte virksomheders behov, inden du tager kontakt.” -
Log på ofte
“Mange bruger kun LinkedIn sporadisk, men du får mere ud af din profil ved at logge på noget oftere. Sæt eksempelvis to gange en halv time af om ugen til at holde dig opdateret på faglige emner og samtidig pleje dit netværk.”
Kilde: Nicolai Hæggelin, Digital Works