Warmnordic Trombone Brass Table

60er-klassiker vender tilbage

Design Den danske designer Jo Hammerborg elskede fly og faldskærm, hvilket blev hans endeligt, da han døde i en ulykke som 62-årig. For nylig ville han være fyldt 100 år, og i den anledning kommer to af hans lamper fra 1960erne på markedet igen.

Mens designere som Verner Panton og Arne Jacobsen er kendt af langt de fleste danskere, er det anderledes med Jo Hammerborg, som ikke i samme grad er en del af vores design-paratviden.

Til gengæld hænger hans lamper i flere danske hjem, og to af dem bliver nu genintroduceret i forbindelse med, at han for nylig ville være fyldt 100 år.

Firmaet Warm Nordic har netop specialiseret sig i at finde gamle klassikere og give dem en renæssance, og de har nu sendt blandt andre Tromboneserien fra 1966 på markedet igen.

180 lamper

Jo Hammerborg var oprindeligt uddannet sølvsmed og har også arbejdet for Georg Jensen. Som helt ung var han desuden frihedskæmper i 1940-45, mens han studerede på kunstakademiet.

I sine designs var han inspireret af de tidlige funktionalister, og fra 1957-1980 havde han jobbet som chefdesigner hos lampeproducenten Fog & Mørup. Her designede han ikke færre end godt 180 lamper, og han blev kendt for sin særlige lysteknik.

Flere af lamperne vandt tilmed internationale priser, men efter en række firmafusioner stoppede produktionen af hans designs i 1990. De senere år er en del af dem sat i produktion igen af blandt andre Fritz Hansen.

Døde i ulykke

Jo Hammerborg var ikke bare en driftig designer og tidligere modstandsmand. Han var også  sportsmand, der spillede både badminton og tennis og med en forkærlighed for at flyve og springe i faldskærm. I 1981 deltog han som ekspert i en TV-quiz om faldskærmsudspring. Året efter sprang han i faldskærm på Bornholm og døde i en alder af 62 år. https://lampist.dk/johannes-hammerborg.html

Mens hans designs de senere årtier kun har kunnet opdrives på loppemarkeder, kan Jo Hammerborgs efterkommere nu glæde sig over, at hans lamper igen lyser flere steder - næsten 40 år efter den tragiske ulykke.


En af lamperne i serien. Foto: Warm Nordic​