Affaldssortering uden rod
Det er sjældent noget kønt syn, når emballage og andet affald skal finde sin plads i køkkenet, inden det ryger til genbrug. Den udfordring har Ditte Willads Petersen imidlertid fundet løsningen på.
Hun har udviklet en idé til designet ’Vivus waste sorting’, som skal gøre det enkelt at sortere, adskille og opbevare affald, uden at det skaber visuel støj i køkkenet. Frem for at ligne en traditionel skraldespand, skal den fremstå som en integreret del af indretningen, fortæller den 28-årige designer.
“Jeg har valgt at bruge formbøjet krydsfinér, fordi jeg netop gerne vil skabe noget, der ligner et møbel, og til det formål er træ oplagt. Det giver en anden fornemmelse af kvalitet, og man associerer ikke i samme grad produktet med en skraldespand,” siger hun.
Mens de fleste skraldespande er gemt under vasken, er ’Vivus waste sorting’ desuden placeret ude i rummet som ethvert andet møbel. Den er monteret på væggen, og mens overfladen fungerer som et sted til opbevaring af for eksempel nøgler, kan skufferne nedenunder foldes ud.
“Det er den øverste skuffe, som man monterer på væggen. Det er den, der hænger fast og drejer om aksen ude i siden. Så både låget, toppladen og de tre nedre skuffer kan drejes ud, mens den øverste sidder fast,” fortæller Ditte Willads Petersen.
Skufferne er på størrelse med de sorteringsspande, man kan købe i Ikea.
“Jeg har taget udgangspunkt i, hvad jeg selv samler – og ganget lidt op,” tilføjer hun.
Innovationspris for ideen
’Vivus waste sorting’ er stadig kun en idé – men vel og mærke en så god af slagsen, at Ditte Willads Petersen først på sommeren modtog Innovationsprisen, som uddeles hvert år i en idékonkurrence for alle landets studerende på videregående uddannelser.
Ditte Willads Petersen, 28 år
• Uddannet fra Kunstakademiets Arkitekt, Design og Konservatorskoler, linjen Møbel og Objekt, juni 2020.
• Arbejde: Har gennem en årrække arbejdet for Tom Rossau, der designer lamper i birkefinér.
Om Innovationsprisen
• Det er ottende gang at VIA University College uddeler Innovationsprisen.
• Formålet er at “støtte unge talenter i innovative processer og realiseringen af innovative idéer, der bidrager til at udvikle samfundet”.
• Juryens begrundelse for, at ’Vivus waste sorting’ endte på førstepladsen: ”Det er en såre simpel idé, som løser et hverdagsproblem med et bæredygtigt perspektiv. Samtidig er produktet æstetisk flot og vil se pænt ud i de fleste danske hjem”.
I år var temaet for Innovationskonkurrencen bæredygtig udvikling.
Opgaven lød på at skabe en realiserbar idé, der “gentænker for eksempel et produkt, en proces, eller en løsning til gavn for samfundet”, og som forholder sig til FNs verdensmål.
Det er ikke nyt for Ditte Willads Petersen at tænke bæredygtighed ind i designprocesserne, da Kunstakademiets Arkitekt, Design og Konservatorskoler (KADK) netop arbejder intensivt med verdensmålene for bæredygtighed gennem hele uddannelsen.
“Det ligger i hele designprocessen at de valg, jeg træffer, skal begrundes ud fra kriteriet bæredygtighed. Hvis materialet er krydsfinér, skal det for eksempel være FSC-certificeret,” siger Ditte Willads Petersen, som også har tænkt ind i designet, at poserne kan genbruges.
“Indeni i skufferne har jeg tænkt, at der skal være plastposer af vævet polypropylene. Det er det samme, som man bruger til de klassiske store Ikeaposer. Hvis man har poser i et så solidt et materiale, smider man dem næppe ud, men vasker dem af fra gang til gang. På den måde undgår man en masse plastspild,” siger hun.
Næste skridt er prototype
Siden Ditte Willads Petersen modtog prisen, har hun taget afgang fra KADK. Indtil videre findes ’Vivus waste sorting’ i en én til fem-model, men med førstepladsen følger 50.000 kroner, som gør det muligt at tage næste skridt – prototypen.
“Nu har jeg mulighed for at arbejde videre og få produceret en prototype, hvilket jeg skal have hjælp fra fagfolk til,” siger Ditte Willads Petersen, som på sigt også kunne tænke sig at videreudvikle designet.
“Man kan sagtens videreudvikle den og lave flere størrelser, eller man kan gøre det til en form for modulsystemer,” siger hun.