Adunni purple bag.jpg

Afrikansk design gentænkt

Design Med gamle håndværksteknikker brugt til moderne design skal Nigerias unge lære deres fortid at kende.

Folkeslaget Yoruba, der blandt andet bor i Nigeria, er kendt for deres særlige teknikker inden for vævning.

Nu har det nigerianske modefirma Ethnik besluttet sig for at genoptage de gamle teknikker til nye designs som tasker og sneakers.

Brandet tager afsæt i det, der kaldes Aso Oke - et traditionelt håndvævet uldstof fremstillet på væve, der er udstyret med fodpedaler.

Det blev tidligere brugt i forbindelse med bryllupper, men den tradition er blevet udvandet, ligesom den unge generation ikke i samme omfang som tidligere har fået overleveret teknikken fra deres forældre.

En tradition grundlægger og kreativ direktør i Ethnik, Tunde Owolabi, håber at kunne genoplive.
"Jeg var nødt til at finde andre måder at bruge Aso Oke på og gøre det mere attraktivt for unge mennesker," siger han til CNN.

Tilbage til rødderne

Farver som blå, gule og røde går igen i Ethniks designs, der også omfatter covers til smartphones.

Udover at give flere adgang til det fine design, er der som sagt et større formål: at genoplive de gamle teknikker - og at få kunderne til at huske deres arv gennem mode, fortæller Owolabi, der også er henholdsvis kunstner, fotograf og designer.

"Vi skaber en bevægelse af mennesker, der ønsker at identificere sig med, hvor de kommer er fra...Det handler om at opretholde og genopfinde kulturen og sørge for, at den ikke dør," siger han til CNN.

“Hvert stykke design fra Ethnik er kunst”, tilføjer han.