Anne Black vinder igen over Netto, men...
Der var tale om kopier af den kendte kunsthåndværker Anne Blacks produkter og dermed brud på ophavsretten, da Netto i marts 2016 satte en vase, en urtepotte og en lågkrukke til salg. Det slog Østre Landsret fast i dag.
Sidste år vandt Anne Black i Sø- og Handelsretten, der dømte producenten af kopiprodukterne Ronald A/S og Nettos moderfirma Salling Group A/S til at betale Anne Black 1,5 mio. kr. i erstatning samt 300.000 kr. plus renter i sagsomkostninger.
Samme dom kom Østre Landsret frem til i dag, men erstatningsbeløbet nedsættes fra 1,5 mio. kr. til 300.000 kr. Anne Black havde krævet 3 mio. kr. i erstatning, og det lave beløb i dommen ærgrer TL.
Alt for lav erstatning
”Det er dejligt, at Østre Landsret også når frem til, at der er tale om kopiprodukter, men vi er meget skuffede over det lave erstatningsbeløb. Det rammer både økonomi og image, når designere og kunsthåndværkere bliver kopieret. Derfor er det helt afgørende, at ophavsretten kan håndhæves med rimelige erstatningsbeløb,” siger Byrial Bjørst, advokat i Teknisk Landsforbund.
Ronald A/S og Salling Group A/S har nu en sidste mulighed for at få ændret dommen. De kan anmode Procesbevillingsnævnet om lov til at få sagen for Højesteret.
Måtte opsige medarbejdere
Efter Netto satte kopiprodukterne til salg, faldt Anne Blacks salg af keramik, og hun måtte opsige to ud af tre ansatte.
”For min virksomhed er det her et spørgsmål om overlevelse, mens det for Netto handler om at have et godt tilbud i uge 13,” skrev Anne Black i en pressemeddelelse i 2016, da hun stævnede de nu dømte virksomheder.
Efter hun vandt i Sø- og Handelsretten lagde Anne Black dette opslag på Facebook, hvor hun takkede for opbakningen med ordene ”head’s up, shoulders down. thank you for all your support!! #danishdesign”.
Du kan se produkterne fra Anne Black og Netto i videoen herunder som Anne Black lagde op på sin Facebookside forrige år. Videoen er blevet vist mere end 1 mio. gange.
"Min fremtid blev taget fra mig"
Anne Black er langt fra den eneste designer, der har måtte kæmpe for ophavsretten.
I 2018 var TL med til at skaffe designer Marie Dam Holsting et forlig, da hendes tidligere arbejdsplads undlod at anføre hendes navn på de lamper, hun har designet.
FAKTA & GODE RÅD OM OPHAVSRET OG AFLØNNING
Du har ret til at blive navngivet som designer af værker, du har designet. Uanset hvilken kontrakt du indgår, er det din umistelige ret.
Gå til TL, hvis en arbejdsgiver eller kunde ikke vil anerkende, at du skal navngives for produkter, du har designet.
Aftal aflønningen, før du designer produkter
for nogen. Hvis du forventer, at dit design får en blivende værdi, bør du overveje betaling i form af royalties frem for fast løn. Det kan ofte betale sig.
Hvis du er i tvivl om, hvilken aflønning, der er bedst, kan du kontakte TL og få rådgivning.
Kilde: Byrial Bjørst, advokat i Teknisk Landsforbund