anneblack.jpg
Skærmdump fra Anne Blacks Facebookvideo.

Anne Black vinder over Netto i kopisag

Ophavsret Kunsthåndværker Anne Blacks ophavsret blev krænket, da Netto solgte kopier af hendes design. Det slog Sø- og Handelsretten i dag fast.

Der var tale om kopier af den kendte kunsthåndværker Anne Blacks produkter og dermed brud på ophavsretten, da Netto i marts 2016 satte en vase, en urtepotte og en lågkrukke til salg.

Det slog Sø- og Handelsretten i dag fast, og den dømte producenten af kopiprodukterne Ronald A/S og Nettos moderfirma Salling Group A/S til at betale Anne Black 1,5 mio. kr. i erstatning samt 300.000 kr. plus renter i sagsomkostninger.

Anne Black har efter dommen lagt et opslag på Facebook, hvor hun skriver ”head’s up, shoulders down. thank you for all your support!! #danishdesign”.

Dommen er principiel og kan få afgørende betydning for danske designere og kunsthåndværkere, mener TL’s advokat Byrial Bjørst.

”Det er dejligt, at domstolene slår hårdt ned på kopiprodukter, for det rammer både økonomi og image, når designere og kunsthåndværkere bliver kopieret. Det er helt afgørende, at ophavsretten kan håndhæves, og at dommene også afspejler det, hvis den brydes,” siger Byrial Bjørst, advokat i Teknisk Landsforbund.

Du kan se produkterne fra Anne Black og Netto i videoen herunder som Anne Black lagde op på sin Facebookside sidste år.

Videoen er blevet vist mere end 1 mio. gange.

 

Sø- og Handelsretten lægger vægt på, at kopiprodukterne har forringet markedsværdien af Anne Blacks design.

Efter Netto satte kopiprodukterne til salg, faldt Anne Blacks salg af keramik, og hun måtte opsige to ud af tre ansatte.

”For min virksomhed er det her et spørgsmål om overlevelse, mens det for Netto handler om at have et godt tilbud i uge 13,” skrev Anne Black i en pressemeddelelse i 2016, da hun stævnede de nu dømte virksomheder.

Kopier virker undergravende

Ifølge Byrial Bjørst handler dommen ikke kun om de tre konkrete produkter, der blev kopieret, men om selve markedsværdi af Anne Blacks virksomhed.

”Dommen er vigtig, fordi den slår beskyttelsen af det originale design fast, men også fordi den taget stilling til, at markedsværdien af Anne Blacks design blev kraftigt forringet af kopiprodukterne. Det er undergravende for en virksomhed, hvis dens design bliver kopieret, for så kan den ikke sælge sine egne produkter i samme omfang og til samme pris,” siger Byrial Bjørst.

Ronald A/S og Salling Group A/S har nu 14 dage til at anke.

"Min fremtid blev taget fra mig"

Anne Black er langt fra den eneste designer, der har måtte kæmpe for ophavsretten.

Sidste år var TL med til at skaffe designer Marie Dam Holsting et forlig, da hendes tidligere arbejdsplads undlod at anføre hendes navn på de lamper, hun har designet.

LÆS ARTIKLEN

FAKTA & GODE RÅD OM OPHAVSRET OG AFLØNNING

Du har ret til at blive navn­givet som designer af værker, du har ­designet. Uanset hvilken kontrakt du indgår, er det din umistelige ret.

Gå til TL, hvis en arbejdsgiver eller kunde ikke vil anerkende, at du skal navngives for produkter, du har designet.

Aftal aflønningen, før du designer produkter 
for ­nogen. Hvis du forventer, at dit design får en blivende værdi, bør du overveje betaling i form af royalties frem for fast løn. Det kan ofte betale sig.

Hvis du er i tvivl om, hvilken aflønning, der er bedst, kan du kontakte TL og få rådgivning.

Kilde: Byrial Bjørst, advokat i Teknisk Landsforbund