IKEA Danmark Uniformer 1
Charlotte Jensen er Country, People & Culture Manager i Ikea, Danmark.

Ansatte med til at designe Ikea-uniform

Design Ikeas designerteam har sammen med modedesignere og varehusets ansatte udtænkt en ny, fleksibel uniform i bæredygtige materialer.

Den svenske varehuskæde har designet ny uniform til sine ansatte.

Kollektionen hedder “Mig og IKEA” og adskiller sig fra den tidligere ved, at man den kan sammensættes efter smag og behag - uanset om man er til kortærmede trøjer, skjorter eller letvægtsbukser.

Uniformen findes både i en standard og en figursyet version, fortæller Charlotte Jensen, Country, People & Culture Manager i Ikea Danmark.

“Medarbejderne har selv mulighed for at mixe og matche enkelte dele, som det passer bedst til deres stilling og personlighed,” siger hun om kollektionen, der også indeholder en række valgfri accessories som nøglekort, hue eller bandana. 

Det er det faste, svenske “in-house” designteam, som gennem de senest to år har arbejdet på kollektionen. De har også haft eksperter fra modeverdenen med på råd.

“Det er første gang nogensinde, at vores designteam har samarbejdet med eksperter fra modebranchen - blandt andre den svenske designer Nina Starck,” siger Charlotte Jensen.  

Gennem en række interview har de ansatte i flere lande haft mulighed for at komme med deres ønsker til uniformen, som er blevet testet i på medarbejdere i fem lande.


Et "Hej" med på vejen i de klassiske blå og gule farver.

  • Uniformerne kan allerede opleves ude i varehusene.
  • Danmark er blandt de første lande, hvor Ikea-ansatte bærer de nye uniformer
  • I forbindelse med designprocessen blev uniformen testet af 400 medarbejdere i hhv. Kina, De Forenede Emirater, Tyskland, Italien og USA.

“Her har der været et særligt behov for at samarbejde helt tæt og få feedback igen og igen i udviklingen af uniformerne, så de blev tilpasset de mange forskellige jobfunktioner,” siger hun.

Kan nemt repareres

Kollektionen er blandt andet fremstillet af genbrugspolyester og materialet Tencel, som består af en type fibre af træmasse fra bæredygtig træproduktion. Samtidig har der været et minimalt forbrug af ressourcer, vand, energi og kemikalier, understreger Charlotte Jensen.

“Vi har desuden gjort det muligt at genanvende tekstilerne ved at begrænse mængden af forskellige materialetyper i samme stykke tøj og ved at reducere mængden af detaljer på tøjet. Det er en fordel i forhold til de almindelige måder at genanvende tekstiler på i dag."

Samtidig bliver medarbejderne opfordret til at passe bedst muligt på tøjet, så det kan genbruges.

"Derfor har vi udviklet guides til, hvordan det vaskes. Vi tager også hånd om at reparere tøjet eller udskifte enkelte dele, når de bliver slidt, så vi på den måde kan forlænge levetiden på tøjet,” siger Charlotte Jensen.