Babyalarm 1 1280Px
ADA er fremstillet i naturgummi. Der er kun brug for en enhed, da den er for­bundet til en smartphone.

Babyalarm uden baggrundsstøj

Design Design og kunstig intelligens er forenet i baby­alarmen ADA, som fjerner overflødige lyde, når små børn tager en lur.

Da Aske Mottelson blev far, stiftede han bekendtskab med babyalarmen. Det var ikke en specielt positiv oplevelse, og derfor udviklede han sammen med et par andre fædre alarmen ADA opkaldt efter hans datter.

”De fleste babyalarmer er udstyret med en masse tekniske funktioner, som gør dem besværlige at bruge. Samtidig går lyde, som forældre ikke havde behøvet at reagere på, ofte i alarmerne,” siger Aske Mottelson, der er uddannet datalog.

ADA er fremstillet i naturgummi og forbundet til forældrenes smartphone. Så i modsætning til de konventionelle babyalarmer, der består af et slags walkie-talkie-system, er der kun én enhed.

Kunstig intelligens

Samtidig er baggrundsstøjen fjernet. Ved at træne en kunstig intelligens med henholdsvis de lyde, alarmen ikke skal reagere på, og dem, som den skal reagere på, har de sikret, at den kun reagerer, når babyen rent faktisk giver lyd fra sig.
”Vi har samlet en masse lydoptagelser, som alarmen ikke skal reagere på – for eksempel hunde, trafik, fly, musik eller baggrundsstøj. På den anden side har vi et datasæt bestående af tusindvis af lyde, der kommer fra babyer, og som alarmen skal reagere på. Dem har vi kørt gennem en kunstig intelligens-algoritme,” fortæller Aske Mottelson og uddyber, at det i sidste ende betyder, at alarmen kun reagerer på babylyde.

Måler soverytme

Appen, der tilsluttes babyalarmen, giver desuden et overblik over barnets søvnrytme fordelt på dage eller uger.
”Vi har lavet nogle grafer, som på en let og overskuelig måde viser, hvor længe barnet har sovet, og hvor mange gange, det er vågnet. Det er noget finmasket data, som betyder, at man kan danne sig et overblik og sammenligne fra uge til uge, men også gå i detaljen og se, hvornår man var oppe i løbet af én nat,” siger Aske Mottelson, som understreger, at design og teknologi hænger tæt sammen.

”Det er et designprodukt, hvor der ligger noget ­kyndigt ingeniørkunst nedenunder. Man kan sige, at teknikken er maskeret i det simple design, så det ikke er noget, brugeren skal forholde sig til.”

Aske Mottelson (th) sammen med designer Andreas Sonne.

  • Aske Mottelson har en ph.d i human-computer interaction og arbejder på Københavns Universitet.
  • Alarmen er designet i samarbejde med Andreas Sonne, der arbejder med web og grafisk design.
  • ADA ernetop nu på crowdfundingsitet Indigegogo og er efter planen på markedet i december 2021.