Bæredygtige basisvarer
Hvert år deler frivillige danskere avisen ‘Verdens bedste nyheder’ ud på gader og stræder i hele landet. De er iført T-shirts fra firmaet Neutral. Kokke fra en række restauranter i København bærer også forklæder fremstillet af familievirksomheden, der for 15 år siden satte sig for at udvikle et bæredygtigt tekstilfirma med basistøj.
“Vi samarbejder med alt fra festivaler til medicinalvirksomheder, motionsløb, bloggere og restauranter som Noma og Alchemist,” fortæller Pernille Blicher Hansen.
Hun er uddannet designteknolog og har en professionsbachelor i ‘design og business’. De seneste tre år har hun været ansat som henholdsvis designer og produktionskoordinator hos Neutral. Produkterne, der også tæller hættetrøjer, stofposer og babytøj, sælges B2B – altså direkte fra Neutral til andre virksomheder.
Mere end økologi
Pernille Blicher Hansens rolle er at få hele produktionskæden til at fungere. Hendes opgaver omfatter for eksempel produktion og leverancer og specialdesign. Det er også hende, der skal sikre, at de mange certificeringer, Neutral har forpligtet sig til at opfylde, bliver overholdt til punkt og prikke. En af certificeringerne GOTS betyder, at mindst 95% af materialet er økologisk, og at hele processen er bæredygtig. Hertil kommer et krav om social ansvarlighed ude i produktionen, der foregår i Indien.
“Vores bomuldsprodukter er lavet i 100% Økologisk Fairtrade Bomuld. Men det er ikke nok, at tøj er økologisk. Forholdene for arbejderne på fabrikkerne skal også være i orden. Erfaringen har vist, at de godt kan blive klemt,” siger Pernille Blicher Hansen og understreger, at hendes job handler om meget mere end design.
“Jeg udarbejder blandt andet arbejdstegninger og produktionsdokumentation, sørger for at alt er klar til at blive sendt ud til vores produktionsteam, at alle prøver bliver godkendt, at det bliver sendt afsted til tiden, og når det kommer hjem, koordinerer jeg med kunden,” siger hun.
Stiller krav til designeren
I sit job varetager Pernille Blicher Hansen også opgaver med at designe specialproduktioner. Det kan være T-shirt i bestemte farver eller med print. Eller en løbetrøje, som skal have påført et logo. Her må hun af og til tænke i alternativer.
“Kunderne har ofte mange ønsker. Måske ønsker de at få tilføjet en lynlås eller knapper, men det, vi kalder ‘add ons’, skal selvfølgelig også leve op til certificeringerne. Nogle gange kan ønskerne ikke gøres bæredygtige,” siger Pernille Blicher Hansen, hvis opgave netop består i at finde en metode til at opfylde kundens ønske og samtidig opretholde det bæredygtige aspekt.
“Det er netop super spændende at se på, hvordan jeg kan løse en opgave, så kunderne får det, de vil have, uden at bryde de certifikater og principper, vi arbejder inden for,” siger hun.
Pernille Blicher Hansen 35 år
- Designer hos Neutral
- Uddannet designteknolog på KEA og professionsbachelor i design og business med speciale i Fashion
- Bor på Frederiksberg