NielsMonberg1305.jpg

Bæredygtighed i fokus på Fagfestival 2019

TL Nyt Hvordan reparerer man en røremaskine? Hvordan bliver man bedre til at bruge sit tøj mere end én gang? Og hvordan kan man optimere sin bolig, så den bruger mindre energi? Det var nogle af de spørgsmål man kunne få besvaret i de mange workshops på TL’s fagfestival.

Niels Monberg sidder med en pandelampe på hovedet og en skruetrækker i hånden. Han er ved at reparere en gammel røremaskine, som er gået i stykker.

”Tidligere arbejdede jeg som IT-specialist hos KMD. Jeg tjente mange flere penge, end jeg kunne nå at bruge. Men jeg blev træt af at knokle for en kapitalfond, som hele tiden skulle maksimere deres udbytte. Jeg følte, at jeg spildte min tid og lavede noget, jeg ikke har lyst til. Så er der meget mere mening i det her.”

Fakta om TL’s Fagfestival 2019

  • Tid: Fra lørdag den 2. til søndag den 3. november.
  • Sted: Messe C i Fredericia.
  • Cirka 500 deltagere.
  • 9 foredrag.
  • 18 workshops.
  • 23 øvrige stande.

Niels Monberg har fået en workshop på TL’s Fagfestival. Han er hyret til at lære TL’s medlemmer, hvordan de selv kan reparere deres ting. Imens han taler, skruer han på røremaskinen.

”Det er ikke fordi, jeg er hellig. Men når folk siger til mig, at man ikke kan frelse verden, så siger jeg: Ved du hvad, det kan du faktisk. Hvis vi alle sammen bliver bedre til at reparere de ting, vi har, i stedet for hele tiden at smide ud og købe nyt, så kan vi nedbringe CO2-udslippet, og så vil verden blive et bedre sted at være. Min mission er at inspirere andre til at gøre det samme, som jeg gør.”

Bæredygtigt tøj
Signe Hansen, der er designteknolog og selvstændig blogger og youtuber, har også en workshop på TL’s fagfestival. Hendes tankegang ligger ikke fjernt fra Niels Monbergs. Seks kvinder sidder i en hestesko og lytter, imens hun fortæller, hvordan de får en mere bæredygtig garderobe.

”For mig startede det som et personligt projekt. Jeg var træt af at bruge en masse penge på tøj, som bare hang i skabet og aldrig blev brugt. Det er enormt ressourcekrævende at producere tøj, og det belaster miljøet. Derfor er det vigtigt, at vi ikke bare køber og smider væk,” fortæller Signe Hansen.

Kvinderne i hesteskoen tager noter, imens de lytter.

”I stedet kan det bedre betale sig at købe noget ordentligt tøj, som er produceret bæredygtigt, og som man har lyst til at gå i igen og igen. Køb tidløst design, som kan bruges hele året og suppler med mindre stykker sæsonbetonet tøj for at skabe variation.”

Smarte vinduer sparer energi
I Messe C’s store hal holder to store, hvide lastbiler. ”Mobilt teknologicenter” står der på siden af dem.

”Vi kører rundt i landet og underviser unge på erhvervsuddannelserne i de nyeste teknologiske fremskridt indenfor bæredygtigt byggeri,” fortæller Iver Gaarsted, der er videnscenterchef hos Videnscenter for Håndværk.

Han viser et vindue frem, som kan spærre for solens stråler ved at sætte en svag spænding til et særligt materiale, der er indbygget i vinduet.

”Køling koster rigtig meget på CO2-regnskabet. Men det her vindue kan reflektere 99 procent af varmen fra solen. Og så er der ikke brug for nær så megen køling. Det er den slags smarte løsninger vi gerne vil vise folk i byggebranchen.”

Genbrugsmøbler holder
TL’s faglige netværk har fået en stor stand midten af hallen. Standen er bygget op af genbrugsmøbler, som er lånt i en af Fredericias genbrugsbutikker.

”Jeg kan ikke arbejde med at købe ting og smide dem ud igen. Det fylder meget i mit liv. Så standen er bygget op i bæredygtighedens ånd. Det giver også mere stemning og atmosfære sammenlignet med neutrale messemøbler,” siger Petra Gislason, der har taget initiativ til standen.

Hun er designteknolog og arbejder til daglig som pattern designer hos Bestseller. Desuden er hun formand for netværket Form & Design.

Genbrugsmøblerne er placeret i flere sofaarrangementer, hvor festivaldeltagerne sidder og taler sammen.

”De gamle møbler er af massivt træ, som holder i mange år. Da jeg lånte dem i genbrugsbutikken, fortalte ejeren, at når de fik Ikea-møbler ind, var de ofte nødt til at kassere dem, fordi de var lavet af billigt finér, som faldt fra hinanden.”

Tanken om bæredygtighed betyder meget for Petra Gislason.

”Jeg har det med mig i alt, hvad jeg gør. For eksempel smider jeg næsten aldrig ud. Jeg sorterer alt, og genbruger så meget af det gamle, jeg kan. Indretning og forbrug skal også fungere i forhold til naturen, mennesker og fremtiden.”