Besøgende flokkes om unikt skovtårn
Foto: Ricky John Molloy
”Årh, jeg har krampe i armene,” siger en pige i kørestol og puster ud, mens hun kigger ud over et landskab af runde trækroner. Foran sig, til den ene side, til den anden side og bag hende. Næsten så langt øjet rækker.
Skovtårnet er 45 meter højt, men for at nå derop skal man tilbagelægge 650 meter ved at følge en trærampe, der snor sig som en spiral hele vejen op med en rotation på 120 grader.
”Selve stigningen er på syv procent og lever ikke helt op til kravene for, hvor stejl en stigning må være for personer i kørestol, men der er alligevel mange, som tager turen,” siger Kasper Larsen fra Camp Adventure Development, der var bygherre på Skovtårnet.
På turen op vrimler det med små og store fødder. Børn, deres forældre og deres bedsteforældre. Nogle småløber, mens andre tager et hvil og spejder ud gennem stålet.
Besøgende fra hele verden
Tårnet er placeret 140 meter over havets overflade og er dermed ét af Sjællands højeste punkter. Kun Herlev Hospital stryger forbi Skovtårnet med sine 147 meter.
Cortenstål udgør den timeglasformede konstruktion, og det er helt bevidst valg.
”Cortenstål ruster ikke og er derfor vedligeholdelsesfrit. Men derudover passer det med fint med skovens farver og trives godt i det danske klima,” fortæller Kasper Larsen.
Skovtårnet trækker allerede fulde huse, selvom det først blev indviet i marts i år.
Danskere og turister fra udlandet finder vej til Sydsjælland. Også denne lørdag i september.
Medarbejdere dirigerer de mange biler rundt på parkeringsområdet ved det populære tårn.
Ifølge Camp Adventure Development har besøgstallet rundet 250.000. Men toppen er endnu ikke nået, vurderer Kasper Larsen.
”Det amerikanske magasin TIME har for nyligt kåret tårnet som ét af The World Greatest Places 2019, og til jul får tårnet endnu mere opmærksomhed herhjemme. Et par af afsnittene i en børnejulekalender er nemlig optaget her.”
Bag om tårnet
Arkitekt: EFFEKT Arkitekter
Ingeniører: Arup
Højde: 45 meter
Cirkelslag: 12
Vægt: Cirka 600 tons
Materialer: Cortenstål og egetræ
Hvad synes du om Skovtårnet?
Lene Skovbjerg
- 51 år.
- Product Certification Specialist, DBI Certification A/S.
- Produktionsingeniør, Vestjysk Teknikum, 1996.
- Klejnsmed, Hørning Maskinfabrik, 1991.
”Det er et fascinerede bygningsværk med mange beregninger og tanker bag. Lige fra den metode, man har valgt at bygge tårnet efter til de materialer, man har valgt. Det er tydeligt, at folkene bag har tænkt over, hvordan tårnet kan gå i ét med naturen, for eksempel ved at vælge Cortenstål, der med sin rustne overflade smelter sammen med resten af skoven.”
Leon Franck
- 59 år.
- Ejer tegnebureauet CADtegn.
- Teknisk assistent, Teknisk Skole, Nykøbing Falster, 1982.
”Det er et stort konstruktionsarbejde, hvor man virkelig har skullet tænke sig om. Man kan se på stålrørene, at der er skrevet tal og anvisninger, så de blev placeret korrekt i konstruktionen. Det er ikke noget samlebåndsarbejde, fordi rørene er blevet placeret i en ny højde hele vejen rundt.”