Bevaringsværdig beton
Landet over findes en lang række betonbyggerier fra 60’erne og 70’erne, der har kendt bedre dage.
Vejr, vind, alder og manglende vedligehold har gjort betonen porøs, med risiko for fugtindtrængning og skader på betonens armering.
Skidt pyt, vil nogle måske mene, for netop 60’ernes og 70’ernes betonbyggeri har om noget været udskældt som grimt, gråt og goldt. Men det er ikke – hele – sandheden, for perioden bød også på banebrydende bygningsværker, både i stil og udførelse, og det haster med at sikre dem i disse år, hvor tidens tand for alvor begynder at bide.
Derfor håber Realdania By & Byg at kunne indhente værdifuld erfaring gennem den netop påbegyndte renovering af glasfirmaet J. A. Alstrups tidligere administrationsbygning i Hasselager.
”Vi vil gerne se, om vi kan blive klogere på at forsinke processen, og vil også gerne teste forskellige restaureringstilgange til de skader, der er på bygningen,” siger Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania By & Byg.
En unik konstruktion
Bygningen er skabt af den Aarhus-baserede arkitekt Knud Blach Petersen i 1967, og er et af de første eksempler på en erhvervsbygning med åbent kontorlandskab.
En trend der kort forinden var opstået i USA og siden Tyskland som et led i en bevægelse fra hierarkisk organisering til en mere demokratisk arbejdsplads.
Bygningen er samtidig arkitektonisk markant for sin samtid med adskilte og synlige konstruktioner, der står i kontrast til hinanden.
Ikke mindst i form af det nærmest monumentale betongitter, der udgør bygningens tag og synes at svæve over en næsten 1.000 m2 stor, søjlefri glasboks med gulv-til-loft-vinduer.
De 240 felter i gitteret udgør et innovativt ovenlys- og ventilationssystem. Målet er at føre kontorlokalet tilbage til dets oprindelige udseende, samtidig med at gitterets misfarvede betonoverflade skal behandles med respekt for det oprindelige udseende.
Læs mere om projektet:
Hasselager: Renovering af betonbygning skal vise nye veje
Glasalstrup i Hasselager