Bilen skal lakeres, mens du handler ind
”Vi keder os ikke,” konstaterer Lars Byrskov med et grin.
Som relativt nyansat hos virksomheden Carheal, er den 46-årige klejnsmed og produktionsteknolog dumpet ned midt i en global produktlancering af en ny type letvægtsautolakeringskabine, som Carheal selv har udviklet.
Lars Byrskov tiltrådte i virksomheden i november, og med det samme blev han kastet for løverne. Som såkaldt dokumentationsansvarlig er det hans opgave at sikre, at styklistedata og varenumre altid er opdateret, når kabinen rejser ud i den store verden.
”Jeg har groft sagt kastet tegningen ind i et nedbrydningsdiagram i Excel, hvor man fuldstændig splitter konstruktionen ad. Lidt ligesom hvis man forestiller sig en eksploderet bil, hvor man ser skruer og møtrikker og hele molevitten. Det har jeg gjort på listeform og så tegnet det op igen i 3D,” forklarer Lars Byrskov, som også er medansvarlig for at føre alle kabinens rådata over i Carheals SAP-system.
”Det er for, at vi har en helt klar idé om, hvad produktet skal koste,” siger Lars Byrskov om kabinen, der skal kunne tilpasses den enkelte kundes krav.
Bilkas parkeringsplads
Carheals kabine er ikke det traditionelle store skrummel af en autolakeringskabine, man typisk kender fra autoværksteder.
Hvor den slags kabiner kommer med skorsten og skal placeres minimum 100 meter fra den nærmeste nabo, er Carheals kabine bygget i kulfibermateriale og tiltænkt f.eks. supermarkeders parkeringspladser og autoforhandlere – kongstanken er, at du skal kunne få udført hurtige, kosmetiske overfladereparationer af bilen, mens du handler ind.
Kabinen er udstyret med et filtreringssystem, der renser og genanvender luften, så kabinen ikke udleder flygtige, organiske forbindelser, også kendt som VOC.
Et indbygget overvågningssytem baseret på IoT Internet of Things) dokumenterer, at VOC-grænseværdierne ikke overskrides – og registrerer derudover bl.a. energi- og lakforbrug, levetid på filteret og længden af de enkelte processer.
Gang i målebånd og kamera
De trådløse forbindelser er der imidlertid andre, der tager sig af. Lars Byrskovs metier er dokumentation af de statiske komponenter – fra nitter over motorer og filtre til belysning.
Ud fra en række tegninger af kabinen har Lars Byskov selv målt den op og tegnet kabinen op i 3D i tegneprogrammet SpaceClaim.
”Stort set alt, hvad jeg har lært på min uddannelse, har jeg trukket ind i de her opgaver. Både i forhold til tegninger og beregning af styklister og brug af nedbrydningsdiagrammer, så det har været rigtig fedt,” lyder det fra Lars Byrskov.
Må ikke sælges i Danmark
Carheal blev grundlagt i 2015 og udspringer af en anden virksomhed, HBC System, der producerer værktøjer til reparationer af f.eks fælge og lak.
For nylig investerede venturefonden Alpha Partners 54 mio. kr. i Carheal, som dog ikke må sælge sine autokabiner i Danmark pga. en teknisk lovgivning, der forbyder udblæsning af luft via gulvet.
Men internationalt ser stifter Henrik Bro Christensen, Carheal, et kæmpe potentiale i en letvægts autolakeringskabine, der samtidig er koblet op på skyen. En stor udenlandsk kunde har bl.a. investeret i en serie af kabiner.
”Det er rigtig interessant for dem, hvis de kan holde de forskellige kabiners drift op mod hinanden. Vi har samlet alle data i et dashboard oppe i skyen. Lige pludselig får kunden adgang til en række data, de ikke tidligere havde,” lyder det fra Henrik Bro Christensen.
Ifølge Carheals eget regnestykke kan en autoforhandler spare 32% af omkostningerne på en reparation, hvis man kan undgå at skulle transportere bilen hen til et autolakeringsværksted og samtidig skal stille en lånebil til rådighed for kunden.
Lars Byrskov, 46 år
- Documentation manager hos Carheal siden nov. 2018.
- Bor i Mejlby ved Randers.
- Uddannet klejnsmed og senere produktionsteknolog.
Om Carheal
- Mobilt autolakeringsanlæg, som kan bruges til at reparere overfladiske ridser.
- Kabinen vejer ca. 550 kg inkl. filtre
og anden indmad. - Den kan monteres med hjul.
- På ydervæggen er kabinen udstyret
med et touchpanel, hvorfra brugerbetjeningen foregår. - Via en såkaldt black box sendes driftsdata op i skyen. F.eks. maling- og energiforbrug, servicemeddelelser om tid til filterskift eller fejlmeldinger om hvilken komponent, der skal skiftes.