John Korsgaard LM Wind Power Photo Credit Nicky Bonne
"At genbruge udtjente materialer og skifte til alternative materialer i cementindustrien kan spille en afgørende rolle i at reducere udledningen af CO2"

Billig og bæredygtig genbrug af vindmøllevinger

Teknik Genbrug af kompositmaterialer i vindmøllevinger er dyrt og besværligt, men det skal et nyt, dansk forskningsprojekt lave om på - måske med hjælp fra cementproduktion.

Hvordan genbruger man en vindmøllevinge billigt og bæredygtigt? Det skal det treårige forskningsprojekt DecomBlades forsøge at give et svar på.

I dag kan ca. 85-95% af en vindmølles materialer genbruges, men kompositmaterialer i vingen er svære at håndtere på en måde, som gør det billigt og effektivt at genbruge dem. På verdensplan benyttes ca. 2,5 mio. tons kompositmaterialer i dag i vindmøllevinger.

Målet med DecomBlades er at udvikle nye genbrugsmetoder, som med tiden kan skabe en helt ny industri indenfor cirkulær økonomi.

"Vindmøllebranchen skal finde en bæredygtig måde at komme af med udtjente vindmøllevinger med tanke på miljøet, de ansattes sundhed og sikkerhed, energiforbrug og pris, og i dag har vi ganske enkelt ingen løsninger, der overholder alle de kriterier," udtaler John Korsgaard, senior director hos vingeproducenten LM Wind Power og formand for styregruppen i DecomBlades, i en pressemeddelelse.

DecomBlades' i alt 10 projektdeltagere fokuserer på tre processer. For det første shredding af vindmøllevinger, og dernæst genbrug af strimlerne af kompositmateriale i cementproduktion. Til sidst skal DecomBlades kigge nærmere på pyrolyse, hvor kompositmateriale adskilles under høj temperaturpåvirkning.

"At genbruge udtjente materialer og skifte til alternative materialer i cementindustrien kan spille en afgørende rolle i at reducere udledningen af CO2," udtaler John Korsgaard.

DecomBlades støttes af Innovationsfonden og omfatter udover LM Wind Power bl.a. virksomheder som Ørsted, Vestas Wind Systems, Siemens Gamesa Renewable Energy og FLSmidth samt universiteterne SDU og DTU.

Læs mere om DecomBlades.