ArtbejdsmiljoeTema2.jpg

Bliv bedre til at lede dig selv

Arbejdsliv Selvledelse giver dig større fleksibilitet og masser af faglig frihed i jobbet. Men det kan også føles som en belastning, fordi det kan være svært at prioritere. Få her 5 gode råd, der klæder dig på til at være din egen leder.

Selvledelse vinder stadig større indpas på det danske arbejdsmarked og det giver bedre plads til dig og din faglighed.

”I dag er mange vidensarbejdere fagligt dygtigere end deres chefer, og derfor forventer cheferne også, at medarbejderne selv kan løse opgaverne inden for deres felt,” siger Anders Raastrup Kristensen, som er forfatter til flere bøger om selvledelse og ekstern lektor på Copenhagen Business School.

Han forklarer, at selvledelse medfører større indflydelse og fleksibilitet for medarbejderne og dermed kan øge arbejdsglæden.

”Det gør arbejdet mindre rigidt, bl.a. fordi man selv kan påvirke arbejdet i den retning, som man synes er rigtig.”

Begejstring eller belastning?
Men der er også faldgruber. I hvert fald hvis man ikke har værktøjerne til at lede sig selv, fortæller Anders Raastrup Kristensen.

”Selvledelse kan både skabe begejstring og være en belastning. Friheden kan gøre, at arbejdet er sjovt og spændende, men samtidig risikerer man også, at brænde så meget, at man brænder ud.”

Derfor peger Anders Raastrup Kristensen også på, at man som medarbejder skal huske, at det stadig er chefens opgave at fastlægge den strategiske retning for arbejdet.

”Få en dialog med lederen omkring, hvordan hun mener, at man som medarbejder skal skabe værdi i arbejdet, for så får man også bedre mulighed for at tilrettelægge arbejdstiden.”


5 gode råd

1. Undersøg, ­hvilken værdi du skal skabe
Som vidensarbejder bruger du hurtigt for meget tid på de opgaver, som du selv finder interessante. Men i virkeligheden er det bedre at finde ud af, hvilken værdi du skal skabe i dit arbejde – for virksomheden, for afdelingen eller for kunden.

Sørg for at skaffe dig viden om, hvad opgavens formål er. Spørg din chef om din rolle i projektet, og hvad hun forventer, at du skal bidrage med. På den måde er det nemmere for dig at rette din indsats mod strategien og dermed sætte rammerne for din opgave.”

2. Optimér din tid
Er du tidsoptimist? Så er du ikke den eneste. Faktisk har mange af os en tendens til at være en kende for tidsoptimistiske. Undersøgelser viser også, at vores tidsoptimisme hænger sammen med relationen til vores kolleger. Det betyder, at vi typisk rammer skævt, hvis en rigtig god kollega beder om hjælp.

Gør derfor dig selv den tjeneste at spørge en tredje kollega om, hvor lang tid han ville bruge på den pågældende opgave, så får du et mere reelt billede af, hvor lang tid du skal afsætte.

3. Brug din ­kollega
I det hele ­taget kan du blive bedre til at lede dig selv, når du sparrer med dine kolleger. Tænk f.eks. på den to-do-liste, som du laver om morgenen.

Der er som regel opgaver, du ikke når. Brug derfor en kollega til at sparre omkring prioritering. Spørg din kollega, hvilke opgaver, hun vurderer, er vigtige i forhold til afdelingen? Virksomheden? Kunden?

4. Få gode vaner
Når du er selvledende, kan du nemt ryge i den fælde, hvor du bruger din tid på det forkerte, f.eks. overspringshandlinger.

En måde, at få bugt med det forkerte tidsforbrug, er, at booke tid til dig selv i kalenderen. Book for eksempel to timer i hver uge, så du ved, at du har tid til at læse lige netop dén rapport, der gør, at du kan komme videre.

5. Brug din leder
Selvom du har et selvledende job, skal du huske at bede din chef om at lede dig. Det er nemlig stadig din chef, der har ansvaret for den strategiske ledelse.

Få en dialog med chefen omkring den strategiske prioritering af dine opgaver, så du løbende er helt skarp på den værdi, som du skal skabe nu – og i fremtiden.


Kilde: Anders Raastrup Kristensen, forfatter og ekstern lektor på Copenhagen Business School.