- Arbejdsliv
- Karriere
- A-kasse
- Om os
Tekst: Britt Esrom
Robusthed, selvværd og fleksibilitet. Det er de vigtigste egenskaber, når du skal i gang med en forhandling. For en forhandling er en proces, som du skal mestre for at blive tilfreds.
”Det kræver vedholdenhed at flytte nogen fra et punkt til et andet, som man gør i en lønforhandling,” siger Malene Rix, der er selvstændig forhandlingsrådgiver, underviser og forfatter.
”Desuden skal du have stor nok tiltro til dig selv for at kunne klare den uenighed, der kan opstå i forhandlingssituationen, og du skal være villig til at give dig for at skabe resultater.”
Opgiv at få ret
Ifølge Malene Rix er det en fejl at tro, at en forhandling er et spørgsmål om at få ret. Det er nemlig sjældent, at det fører til en aftale.
”Man skal se lønforhandlingen som et samarbejde, hvor begge parter yder en indsats for at blive enige. Som medarbejder er det afgørende at bruge spørgsmål som redskab i processen,” siger hun og fortsætter:
”Du skal spørge chefen om, hvad der skal til for, at du kan få mere i løn.”
Ifølge Malene Rix kan svaret nemlig være en rettesnor for, hvad du skal arbejde målrettet på frem mod næste lønforhandling.
En hånd i ryggen
Nogle gange ved du på forhånd, at chefen ikke har nogen lønkroner at uddele. Men rådet er at tage lønforhandlingen alvorlig alligevel.
”De fleste ledere vil gerne have medarbejdere, som tror på sig selv, og som mener, at de gør et godt stykke arbejde. Derfor er lønforhandlingen i lige så høj grad et signal til chefen om, at du tror på dig selv,” siger Malene Rix.
”Det er samtidig et vigtigt signal om, at du har nogle forventninger til næste lønforhandling.”
Fagforening
Ring 3343 6450
Skriv til fagforeningen@tl.dk eller Mit TL
A-kasse
Ring 8675 4650
Skriv til Medlemsportalen