”Bliv ikke iværksætter alene"
Martin Thorborg er rig og berømt for sin evne til at omsætte ideer til forretning. Han stiftede Jubii tilbage i 1995 med to venner og solgte det senere for et stort millionbeløb. I dag er han administrerende direktør for virksomheden bag regnskabsprogrammet Dinero, som han også har udviklet og solgt. En vigtig ingrediens i opskriften på succes som iværksætter er at inddrage andres kompetencer, har han erfaret:
”Lad være med at tro, at du kan skabe det hele selv. Iværksættere lykkes sjældent alene, for det kræver mange forskellige kompetencer.”
Selv er han eksempelvis god til idefasen og at skabe begejstring for sin ide. At få den solgt til den rigtige pris er ikke hans spidskompetence, indrømmer han.
”Jeg er god til det første møde, hvor selve ideen skal præsenteres, men jeg er ikke nogen sælger. Jeg forærer det hele væk i forhandlingen og tilbyder unødige rabatter, så når jeg har skabt interesse for ideen bag, hiver jeg en dygtig sælger ind til at luk-ke handlen.”
Gør en blodhund til sælger
At sælge en iværksætter-ide kræver en sælger, der med stolthed og glæde og energi går fra dør til dør – også efter at have fået nej 100 gange. Sælgeren skal være en blodhund. Selv
Martin Thorborg
- Har udviklet regnskabsprogrammet Dinero og er adm.dir. i selskabet bag med 50.000 kunder, 10 mio. kr. i overskud og 30 medarbejdere.
- Medstifter af firmaet Jubii.
- Har lavet bøger, tv-programmer og egen YouTube-videokanal om iværksætteri.
Thorborgs fem råd
Sådan kommer du godt fra start som iværksætter:
- Byg en prototype i fritiden. Bliv først selvstændig, når prototypen er klar.
- Vær sammen med nogen om det – vælg samarbejdspartnere som ikke ligner dig selv.
- Vær åben om din ide – du behøver sparring og det bringer dig videre.
- Beslut et ambitionsniveau, der passer dig – et hobbyprojekt kan også fungere.
- Lav en grundig forventningsafstemning med familien.
ville Martin Thorborg, med egne ord, ”tude efter otte nej’er.
Nye iværksættere bør også allierede sig med en specialist i brugervenlighed og enkelt design, hvis de ikke selv besidder de kompetencer, anbefaler Martin Thorborg og peger på, at produkter som i dag bliver rigtig store, alle sammen er meget enkle at bruge.
At finder gode partnere som ny iværksætter ser han mange veje til:
”Meld dig ind i fora på LinkedIn, gå til konferencer og messer, netværksmøder, foredrag. Snak med spændende mennesker og vær åben om, hvad du har gang i. Vær ikke bange for at nogen kopierer din ide. Risikoen er langt større for, at du ikke ud-kommer, hvis du gør det alene.”
Behold jobbet
Der går tid, før en ny forretning giver overskud, og de færreste nye iværksættere har en formue at tære på. Så vent med at sige det faste job op og byg ideen op derhjemme i fritiden, anbefaler Martin Thorborg.
”Behold jobbet og brug aftner og weekender, indtil du har en prototype klar. Man kan udvikle næsten alt derhjemme ved skrivebordet i dag. Kan du ikke finde fritid eller energien til det, er iværksætteri måske ikke noget for dig.”
Han kender iværksættere med kronisk dårlig samvittighed både når de arbejder og er sammen med familien. At springe ud som iværksætter kræver en indgående snak med og opbakning fra familien.
”Man skal gøre sig klart, hvad man vil have ud af at være iværksætter, og sikre sig, at ens bagland er indforstået.”
Iværksætteri behøver dog ikke nødvendigvis at vende op og ned på ens øvrige liv:
”For nogle er det måske fint nok at have et lille iværksætter-projekt som en hobby. Droppe at spille golf og bruge den tid på iværksætteri i stedet. Så er der uændret tid til familielivet.”