Bosch Solskærm 1305

Bosch udvikler gennemsigtig solskærm til bilen

Teknik En gammel kending i bilens kabine - solskærmen - trænger ifølge tyske Bosch til en opdatering. Løsningen er Virtual Visor, der bla. omfatter AI-software og en gennemsigtig LCD-skærm.

Når sollyset skinner skarpt ind gennem bilruden, vipper de fleste af os solskærmen ned. Dermed blokeres noget af sollyset, men det samme gælder udsynet til trafikken - og dermed øges risikoen for ulykker. Nu har Bosch givet solskærmen en teknologisk overhaling ved at erstatte den med en gennemsigtig LCD-skærm og et kamera.

Bosch kalder løsningen for Virtual Visor, og den fungerer ved, at AI-software via kameraet tracker, hvordan sollyset rammer øjenregionen.

"Vi kom tidligt i udviklingen frem til, at brugerne justerer den gammeldags solskærm, så den altid kaster en skygge på deres øjne. Den erkendelse var afgørende for at kunne gøre produktkonceptet enklere og komme videre med designet af teknologien," udtaler Jason Zink, som er en af skaberne af Virtual Visor hos Bosch, i en pressemeddelelse.

Den gennemsigtige LCD-skærm frembringer en solbrille-effekt i netop det område, hvor lyset rammer øjnene, mens resten af solskærmen er helt gennemsigtig. Via kameraet i solskærmen kan AI-software regne sig frem til den vinkel, sollyset rammer fra ved at se på skyggerne i ansigtet. AI-softwaren kan samtidig identificere øjenregionen og dermed regne sig frem til, hvilken den af den gennemsigtige LCD-skærm der skal mørknes.

Forskning fra University of Toronto viser, at risikoen for biluheld øges med 16% i skarp sol sammenlignet med almindelige vejrbetingelser. Dermed håber Bosch, at den virtuelle solskærm kan medvirke til at nedbringe antallet af bilulykker på vejene.

Solskærmen fra Bosch blev præmieret med prisen Best of Innovation ved CES 2020 Innovation Awards.