Brevkasse: Jeg er blevet opsagt. Var det forkert, at jeg skrev under?
Hvor meget skal jeg tage i timen?
Spørgsmål: ”Jeg skal lave en enkeltstående skrædderopgave, som jeg skal fakturere. Men jeg ved ikke, hvad timeprisen er for en skrædderopgave, da jeg normalt er almindelig lønmodtager og ikke har selvstændig virksomhed. Kan I gøre mig klogere?”
Svar: Den rigtige pris for en opgave afhænger af opgavens størrelse, varighed og kompleksitet, men også af dine kompetencer og erfaring i faget. Hvis kunden ønsker en faktura, er prisen for en freelanceopgave højere, end hvis kunden ansatte dig til at udføre samme opgave. Tommelfingerreglen er ‘dobbelt op’. Det vil sige, at en freelancetimeløn er cirka dobbelt så høj som en lønmodtagertime. Kunden slipper for risiko og administrationsbesvær, den risiko bærer du, og derfor er prisen højere. Lønstatistik er et godt værktøj til at finde prisniveau for branchen, og vi rådgiver gerne ud fra din specifikke opgave.
Du kan også prøve vores freelancebureau Teknik & Designs lønberegner, hvor du kan indtaste den løn, du ønsker, og så beregne den pris, du skal sige til kunden. Eller omvendt – altså hvis kunden betaler XX, hvad får jeg så ud af det? Du kan bruge beregneren til at finde et prisinterval, som du er tilfreds med.
Charlotte Dahm-Johansen, Konsulent for freelancere i Teknik & Design / Teknisk Landsforbund
Min chef vil ikke betale for kursus. Hvad gør jeg?
Spørgsmål: ”Jeg har søgt et kursus gennem IKUF, men de har sendt et afslag med den begrundelse, at det er et kursus, som min arbejdsgiver skal betale. Det vil min arbejdsgiver under ingen omstændigheder, hvilket betyder, at jeg ikke kommer afsted. Kan I hjælpe?”
Svar: Hos Industriens Kompetenceudviklingsfond (IKUF) skelner man imellem de kurser, som er nødvendige for, at man kan udføre sit job og de kurser, som udvider medarbejderens kompetencer i forhold til nye arbejdsopgaver.De første kurser skal som hovedregel altid betales af arbejdsgiver. I praksis kan det dog være meget svært at afgøre, om et kursus er selvvalgt, eller om det er et kursus, som er nødvendigt for at kunne udføre dit job. Det er derfor altid en god idé at kontakte Teknisk Landsforbund, når du får et svar, som du ikke kan forstå. I mange tilfælde har vi faktisk mulighed for at få afgørelsen omgjort.
Birgitte Grum-Schwensen, Uddannelsespolitisk chefkonsulent, Teknisk Landsforbund
Var det forkert, at jeg skrev under?
Spørgsmål:
”Jeg er blevet opsagt, og da jeg blev det, bad min arbejdsgiver mig om at skrive under, hvor der stod “modtaget”. Det gjorde jeg, men nu er jeg kommet i tvivl, om alt er i orden. Har jeg nu, med min underskrift, accepteret det hele?”
Svar: Det er altid vigtigt at læse helt nøjagtigt, hvad man bliver bedt om at skrive under på. Du har med din underskrift kun kvitteret for modtagelsen af din opsigelse. Det har alene til formål at dokumentere udleveringen af opsigelsen til dig. Du har ikke accepteret vilkårene eller begrundelsen for opsigelsen.
Hvis du er i tvivl om, hvad du bliver bedt om at skrive under på, så skriv selv et hvidt sted på papiret ”dato – modtaget” og din underskrift. Så er der ingen tvivl.
Kontakt altid vores faglige rådgivere, hvis du i en opsigelsessituation er i tvivl om noget. Vi får mange henvendelser fra opsagte medlemmer, fordi der naturligt nok opstår mange spørgsmål og tvivl i forhold til selve opsigelsen, dagpengesystemet og fremtiden.
Rådgiveren gennemgår indholdet af opsigelsen med dig. Selvom din arbejdsgiver har bedt dig om holde opsigelsen fortroligt, må du altid gerne kontakte os som din fagforening.
Hvis der er fejl eller tegn på, at opsigelsen er sket på et usagligt grundlag, vil rådgiveren tilbyde dig at tage kontakt til arbejdsgiveren for at få rettet fejlen eller rejse en sag om usaglig afskedigelse.
Claus Iwersen, Afdelingschef i Forhandling & vilkår, Teknisk Landsforbund