Brevkasse2250
Illustration: Thomas Thorhauge

Brevkasse: Kan jeg få lønsikring - og hvor meget?

Brevkasse Et arbejdsliv er fyldt med gode spørgsmål, og indimellem kræver de svar fra eksperter. Det vil vi gerne hjælpe jer med. Velkommen til Teknikerens brevkasse. Har du et spørgsmål, så send det til brevkasse@tl.dk.

Kan jeg kræve overarbejds­betaling eller af­spadsering?

Spørgsmål: "Jeg arbejder med indkøb i et tøjfirma. Vi har ikke nogen overenskomst. I perioder arbejder vi meget. Kan jeg kræve overarbejdsbetaling eller afspadsering for det ekstra arbejde?"

Svar: Når du ikke har overenskomst, så er det hvad I har aftalt i ansættelsesaftalen, der afgør, om du kan få betaling eller afspadsering. Hvis I ikke har aftalt noget, så sørg for at skrive ned, hvor meget du arbejder og tag så spørgsmålet op med din arbejdsgiver efter et par måneder. Forhåbentlig kan du så få en aftale om enten færre arbejdsopgaver, ret til afspadsering, betaling for overarbejde eller en højere månedsløn.

Byrial Rastad Bjørst, Advokat, Teknisk Landsforbund

Hvad sker der med min løn, når inflationen brager afsted?

Spørgsmål: "Jeg kan se, at inflationen er rigtig høj lige for tiden, og jeg er bekymret for, at min løn bliver udhulet, hvis jeg ikke får en lønstigning, som svarer til inflationen. Hvad kan jeg gøre for at sikre, at min løn ikke bliver udhulet?"

Svar: Det er naturligt at være bekymret for, at ens løn bliver udhulet, når inflationen er tårnhøj, som den er lige nu. For eksempel var inflationen i september måned på 11,1%. Det er langt de færreste, der kan regne med en lønstigning i den størrelsesorden. I enkelte tilfælde er det muligt, hvis du måske står over for din allerførste lønforhandling, eller hvis du skifter job og derfor kan sikre et ”lønhop”.

De fleste af os skal nok ikke regne med en reallønsstigning i år. Det er selvfølgelig ærgerligt, men det kommer også i kølvandet på en lang periode med flere års reallønsstigninger, da inflationen i lang tid har været meget lav.

Derfor vil jeg råde til at slå koldt vand i blodet og huske på, at hvis du flere år i træk har haft en reallønsstigning, slår dette år dig ikke nødvendigvis helt ud af kurs, selvom det bremser udviklingen lidt.

Dana Sofie Andreasen, Politisk konsulent, Teknisk Landsforbund

Kan jeg få lønsikring - og hvor meget?

Spørgsmål: "Jeg er 65 år og fylder 66 til januar. Hvad kan jeg få fra jeres lønsikring, som jeg som medlem betaler til? Som jeg læser det, kan jeg ikke få lønsikring i min alder. Er det korrekt?"

Svar: Du er faktisk omfattet af vores lønsikring, TL Lønsikring, helt frem til din folkepensions­alder.

Den 1. januar 2022 blev den hævet til 67 år, så du har lønsikring helt frem til januar 2024, hvor du fylder 67 år.

Alle medlemmer af ­Teknisk Landsforbund, der har mulighed for at være ­dagpengeberettiget, behandles ens i det system - uanset alder eller beskæf­tigelsesform.

TL Lønsikring koster 125 kroner om måneden. Beløbet er fuldt fradragsberettiget, og derfor bliver beløbet reelt kun 93 kroner om måneden. For det beløb er du, som ledig i seks måneder, sikret en indtægt på op til 80 % af den løn, du har været vant til. Det forudsætter selvfølgelig, at du opfylder de almindelige krav til dagpenge­retten og ikke er selvforskyldt ledig.

Alle detaljer og svar på de mest stillede spørgsmål om TL Lønsikring finder du på vores hjemmeside: tl.dk/loensikring

Du er også altid velkommen til at skrive til vores særlige postkasse på loensikring@tl.dk eller til at ringe til vores lønsikrings-hotline på telefon 70300507 (mandag til fredag klokken 9-16).

Claus Iwersen, Afdelingschef i Forhandling & vilkår, Teknisk Landsforbund