Brug din MUS strategisk
Det ligger i ordet: medarbejderudviklingssamtale. Det er din samtale. En samtale, der skal understøtte din udvikling som medarbejder. Derfor er det også dit ansvar at sørge for at dreje samtalen i den rigtige retning.
”MUS er en anledning til at vise, hvad man er værd som medarbejder i form af resultater og bidrag i det daglige arbejde. Men også et værktøj til at udvikle sig i en retning, så man også fremover er sin løn værd. Tidligere var MUS en slags omsorgsaktivitet, hvor det i dag er en strategisk samtale,” siger Maren Sindahl, som er erhvervspsykolog og indehaver af Erhvervspsykologisk Udvikling.
Større arbejdsglæde
Men MUS er ikke kun en samtale, hvor du skal fremhæve resultater og fokusere på kurser, der kan styrke dig. Det er også en ny måde at møde din chef på.
”Tænk på samtalen som en mulighed for gensidig udvikling. En samtale, hvor man som medarbejder kan blive klogere på sin chef og omvendt,” siger Maren Sindahl og uddyber:
”For når man som medarbejder taler om resultater og udfordringer, er chefen også bedre klædt på til at lede medarbejderen. Det giver både større arbejdsglæde og bedre trivsel.”
Kend din arbejdsplads
En god MUS handler om forberedelse, forberedelse og endnu mere forberedelse.
”Man skal simpelthen være helt skarp på sine resultater og have et godt indblik i sine stærke og svage sider. Og så skal man øve sig i at sige det højt, inden man sætter sig over for chefen,” siger Maren Sindahl og fortsætter:
”Det handler om at tale sig selv op og tale om sine arbejdsmæssige udfordringer på en måde, der giver mening for virksomheden. Dernæst skal man bruge sin viden til at fremhæve kurser og efteruddannelse, der understøtter virksomhedens mål og retning.”
5 gode råd
1. Forbered dig
Grundig forberedelse er afgørende for at din MUS lykkes. Det nytter altså ikke noget at gå i gang aftenen før samtalen. Det er selvfølgelig for sent. Derimod skal du allerede gå i gang med at forberede dig dagen efter din seneste MUS. God forberedelse tager altså ét år. I løbet af året skal du nemlig løbende opsamle dine resultater, bidrag og udfordringer på arbejdspladsen.
2. Tal om resultater
Du kan ikke forvente, at din chef holder øje med alle de resultater, som du skaber i løbet i året. Derfor er det dit ansvar at gøre ham opmærksom på dem. Både de synlige og mindre synlige. Måske har du skaffet flere kunder i biksen eller bidraget positivt til et samarbejde på tværs af virksomheden. Det kan også være, at det er dig, der altid samler ind til kaffekassen eller er mest konstruktiv ved møder. Skriv resultaterne ned, så du kan hive dem frem til din MUS. Har du svært ved at se dine egne resultater, kan du eventuelt spørge dine kolleger til råds.
3. Tal om udfordringer
Det er din pligt også at fokusere på dine udfordringer. Det er jo en medarbejderudviklingssamtale. Måske føler du dig usikker i rollen som projektleder og vil have mere erfaring. Eller du kan se nogle nye, spændende opgaver og samarbejdsrelationer for dig, som du vil være en del af. Hvis det kræver bestemte kurser, så husk at være strategisk ved at tale ind virksomhedens ønsker og behov. Det gør dig nemlig i stand til at godtgøre over for chefen, at han skal sende dig på et kursus.
4. Tag referat
Lige så vigtigt det er at forberede sig på sin MUS, lige så vigtigt er det at få den afrundet ordentligt. Referatet er vigtigt, fordi det afslører, om du og chefen har forstået hinanden korrekt under samtalen. Desuden skal referatet skrives så tæt på din MUS som muligt, og det skal godkendes så hurtigt som muligt. Så minimerer man nemlig risikoen for at glemme de gode aftaler.
5. Følg op
Når seancen med medarbejderudviklingssamtalerne er overstået, kan det være, at din chef hurtigt er videre med nye opgaver, møder og projekter. Dermed kan det også ske, at han hurtigt har glemt alt om jeres aftaler. Her er det igen dit ansvar at følge op, hvis han glemmer det. Ligesom du tog ansvar for din forberedelse, skal du altså også sørge for, at lukke din MUS ordentligt.