20181002_4.jpg

Brugte fiskenet bliver til designerstol

Møbeldesign Stolen RUM er skabt af kasserede fiskenet i plast, som ellers risikerer at ende på havets bund eller forbrændingen. I det nye år kan man sidde på den.

Plastaffald, der ender i havet, er et verdensomspændende problem.

Det har fået flere mode- og møbelvirksomheder til at genbruge det forurenende plastik ved at smelte det om og anvende det i eksempelvis møbler.

Sammen med C.F. Møller Design og plastvirksomheden Letbæk AS står firmaet Wehlers bag stolen “RUM” – en forkortelse for Re-Used-­Materials.

Sæde og ryg er produceret af gamle fiskenet.

I dag kan fiskerne aflevere dem til en leverandør, når de er tilpas slidte, hvor de renses og omdannes til plast, som igen bliver brugt til at producere stolen, fortæller produktudvikler hos Letbæk AS, Martin Nygaard Holm.

“Vores rolle er at få plasten ind i design, hvor det kan give noget volumen. Det handler om at skabe produkter, hvor havplast giver merværdi,” siger han. 

I processen skal Martin Ny­gaard Holm blandt andet sikre, at den genbrugte plast fungerer i praksis, når den bliver smeltet om.

Det handler blandt andet om at ramme det rigtige ’melt flow index’ (MFI) – en måleenhed der indikerer, hvor flydende plasten er. 

“Vores rolle er at få plasten ind i design, hvor det kan give noget volumen,” forklarer Martin Nygaard Holm, Research- og produktudvikler hos Letbæk AS.

Ligesom mælk og yoghurt

“Jo tykkere massen er, jo lavere er tallet. Jeg plejer at sammenligne det med mælk og yoghurt. Mælk har et højt index, mens yoghurt har et lavt. Til en stol har man en form med et hulrum, som skal fyldes op i en fart. Derfor skal plasten være forholdsvis flydende – altså er det nødvendigt med et højt melt flow index,” siger han.

Letbæk AS har i mange år arbejdet med genbrugsplast, og det er dem, som kommer til at producere stolen, fortæller Martin Nygaard Holm. 

“Tidligere blev genbrugsplast brugt for at få prisen ned i eksempelvis kabler, men i dag er det faktisk et salgsparameter i sig selv. Det er en del af den cirkulære økonomi, hvilket gør det ekstra interessant.”