CLT Melbourne
Ti etager bygget i CLT ovenpå eksisterende højhus i beton. Højhuset står i Melbourne, Australien.

Byg ovenpå med træ

Byggeri Træ er for alvor på vej ind som et konstruktionsmateriale, der udfordrer traditionelle konstruktionsmaterialer som beton og stål. Trenden er træbyggeri i højden – enten fra grunden eller ovenpå eksisterende højhuse.

I Danmark er vi ved at lære, at træ kan bruges til andet end sommerhuse og spejderhytter. For når danske bygherrer og arkitekter i disse år retter blikket ud i verden, ser de nemlig træ overalt. Det går stærkt - også opad mod skyline.

I 2017 byggede Voll Arkitekter med AB Invest i Norge Mjøstårnet, der dengang med 80 meter og 18 etager var verden højeste træhus. Rekorden er nu i Milwaukee i Wisconsin med lejlighedskomplekset Ascent på 86,5 meter.

En anden trend er at bygge ovenpå eksisterende byggeri.

Et godt eksempel er i Melbourne i Australien, 55 Southbank Boulevard, hvor der er bygget ti etager i CLT (Cross-Laminated-Timber) ovenpå et eksisterende højhus i beton. Her udnyttes træets lethed og formbarhed til at skabe mere plads i det trange byrum.

Træ og CO2

  • Træ har som det eneste konstruktionsmateriale et positivt CO2-aftryk, fordi træet optager CO2 under vækst.
  • Et højhus i træ i Wien (HoHo-komplekset) har påvist en CO2-besparelse på 2.800 tons CO2 sammenlignet med en tilsvarende bygning i stål eller beton.
  • I Helsinki havde to femetagers lejlighedskomplekser i træ et CO2-aftryk, der var 74% lavere end tilsvarende to femetagers bygninger i beton.

Kilde: ’Træ bygger bioøkonomien’, Europakommissionen 2021; VTT Tecnical Reserarch Centre of Helsinki

På vej til Danmark

Hos CLT Denmark, der leverer svanemærkede CLT-elementer fra østrigske KLH, ser man store perspektiver i træbygger. Ikke mindst set i lyset af tidens grønne dagsorden.

”Træ kommer til at penetrere det danske marked på grund af dets suveræne CO2-regnskab og bæredygtigheden. Vi bygger lige nu et etagehotel på Bornholm i CLT, og interessen for at bygge ovenpå eksisterende byggeri forventer vi at kunne fremvise eksempler på i løbet af året. Det er på vej,” fortæller direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.

”Jeg tror dog, det er i første omgang, handler om at forstå den klimamæssige effekt, der opnås ved at erstatte tunge og CO2-belastende konstruktionsmaterialer med træ i størst muligt omfang.”

Se animation af Southbank-projektet.