Bygger hus af halm og ler: “Det er megabesværligt, men utroligt fedt”
Over to år er gået med opførelsen af familien Hygebjergs kommende hus ved Friland nord for Aarhus. Alligevel er huset langt fra færdigopført, og masser af arbejdstimer ligger forude.
Arbejdstimer, der alene udføres af Laila Hygebjerg og manden selv. De er uddannet industrielle designere og har sammen kastet sig ud i et temmelig unikt projekt. Nemlig at bygge et blomsterformet hus af halmballer og ler med et 250 år gammelt bøgetræ som bærende konstruktion. Parret bruger deres faglige baggrund til at tegne og bygge alt selv, og de håber på at kunne rykke familien ind om 2,5 år.
Bygger bæredygtigt fra bunden
“Vi tog for 5 år siden en beslutning om at købe en grund på Friland med målet om at leve og bo bæredygtigt, men også for at få lov til at bygge vores helt eget unikke hus, og det kan vi her. Man må bygge, hvad man vil. Så det er en stor legeplads her,” siger Laila Hygebjerg.
Foreløbig har legene budt på byggeri af selve råhuset, der består af halm og ler i modsætning til mere traditionelt murværk eller betonelementer, som ellers er standard indenfor byggeri i dag. Måske netop derfor var de materialer ikke interessante for de to designere.
Materialer er til firkantede huse
“Langt de fleste materialer i dag er beregnet til firkantede huse, og da vores hus er alt andet end firkantet, så gav det allerede sig selv, at vi måtte kigge andre veje. Halm er et billigt og bæredygtigt isoleringsmateriale, som er meget fleksibelt. Og så er det lækkert og naturligt,” forklarer hun.
Udover det håndværksmæssigt tiltalende ved materialerne var også dets klimamæssige egenskaber tiltalende. Ler og halm kan nemlig ånde, hvilket er med til at skabe et sundt indeklima. Til gengæld er det ikke nemt at arbejde med.
“Det kan slet ikke betale sig at bygge med det, hvis man gør det op. Materialemæssigt er det billigt, men tidsmæssigt er det en anden snak. Det er megabesværligt, men utroligt fedt,” siger hun.Husets udvendige del står efter planen færdig inden vinter. Derefter venter arbejdet med den indvendige del. Et arbejde, der skal balanceres med livet som nybagte forældre. Både Laila og hendes mand har valgt at arbejde mindre for at bruge mere tid på hus og familie.
Hænger sammen med deltidsjob
“Vi har gjort op, hvor meget vi egentlig behøver at tjene for at kunne leve det liv, vi gerne vil. Og der kunne vi se, at vi kunne nøjes med to deltidsstillinger. Vi har aldrig været, som folk er flest, og vi gør de ting, vi har lyst til,” siger Laila Hygebjerg.
Det har nu gjort familien i stand til at kunne prale af et hus, der, når det står færdigt, vil optage mere CO2, end det udleder. En drøm for enhver klimabevidst borger. Men det er langtfra det eneste mål med projektet, siger Laila Hygebjerg.
“Vi har det ikke sådan, at vi gør det eneste rigtige, og at alle skal gøre som os. Folk er forskellige. Men det er sådan, vi gør, og det giver mig så mange fantastiske oplevelser, som jeg ikke kan få andre steder. At skabe noget selv fra bunden med mine egne hænder. Noget, jeg selv har tegnet”.
Huset, der forventes at stå færdigopført i 2025, lever op til alle gældende byggekrav.
Jagten på det bæredygtige liv
Familien Hygebjerg har også en podcast, “Jagten på et bæredygtigt liv”, som kan findes på både Apple Podcast og Spotify.
Halm som byggemateriale
Halm har været anvendt som byggemateriale siden 1200-tallet. Dengang var materialet hyppigt anvendt, hvor det i dag primært er selvbyggere, der bruger materialet.
Halm er stærkt isolerende, samtidig med at være CO2-neutralt og nemt at genanvende eller kompostere ved eventuelt nedrivning. Halm kan både bruges som isolering og i elementer til bærende konstruktioner.
Der findes flere producenter af præfabrikerede byggeelementer baseret på halm. Det er blandt andre Ecocoon, der laver et modulært halmbaseret byggesystem.
Kom med på rundvisning i Friland
Er du nysgerrig på, hvordan du kan bo og bygge bæredygtigt? Så tag med TL på rundtur i Friland den 30. oktober. Læs mere.