Circle House_02 fotokredit Tom Jersø.jpg
Circle House er bygget af ganske få elementer: 10 størrelser væg­elementer, 2 længder bjælker og 2 dæk­længder, for at sikre at materialerne vil kunne indgå i så mange projekter som muligt.

Bygget til nedrivning

Bæredygtighed Verdens første cirkulære almene boligbyggeri skal efter planen stå klar i Aarhus i 2020. Men interesserede kan allerede nu se en prototype hos bygherren Lejerbo.

Cirkulært byggeri, hvor op mod 90% af byggematerialerne kan genbruges, er et af de helt store samtaleemner i byggebranchen. Men der er lang vej mod målet, konkluderer folkene bag ’Circle House’, verdens første almene boligbyggeri skabt efter cirkulære principper.

Fællestegnestuen, et samarbejde mellem 3XN Arkitekter, Vandkunsten og Lendager Group, står bag projektet, der forventes at stå færdigt i 2020.

Projektets primære formål er at undersøge, hvordan man laver cirkulært byggeri, der både er bæredygtigt, rentabelt og praktisk muligt. Hvordan kan man for eksempel sørge for, at materialer og byggeelementer bliver recirkuleret? Hvor enkle skal de enkelte elementer være, for at kunne indgå i så mange sammenhænge som muligt? Hvem skal stå for kvalitetstjek?

”Det er en meget langvarig omstillingsproces,” siger arkitekt Søren Nielsen fra Vandkunsten.

”Alt er i praksis indrettet på lineær økonomi, hvor alle materialer, bygninger og bygningsdele ender som affald. I dag er 95% af det danske byggeri lavet af betonelementer, der bliver støbt sammen og derfor ikke kan demonteres igen, men kun genbruges som fyld i veje og parkerings­pladser.”

Kig forbi Valby

En prototype på ’Circle House’ står allerede nu klar hos Lejerbo i Valby. Huset oplever massiv interesse fra byggebranchen, der gerne vil opleve et hus bygget af få, demonterbare, elementer; ti størrelser vægelementer, to længder bjælker og to dæklængder. Med delvist synlige samlinger.

”Der bliver brugt utroligt meget energi på at tale om, hvor svært det er at lave en omstilling i vores forbrug af klodens ressourcer. Derfor tror jeg at mange gerne vil se, at det faktisk kan lade sig gøre,” siger Jesper Kort Andersen, projektchef hos Lejerbo.

 

Om Circle House

  • 60 almene boliger i ­Lisbjerg ved Aarhus
  • Boligerne bygges så de kan skilles ad igen og elementerne genbruges.
  • Fællestegnestuen står bag projektet og Lejerbo er bygherre.
  • Projektet udspringer af bogen ’Building a Circular Future’, 2016, og er støttet af Miljøstyrelsen og Realdania.
  • En prototype af byggeriet kan inspiceres hos Lejerbo i Valby.

Læs mere på Lejerbo.dk