CERN 1.jpg
CERN er et et fælles europæisk forskningscenter nær Geneve i Schweiz.

CERN bejler til danske teknikere

Praktikplads Danskere i praktik ved CERN har indtil nu været et sjældent syn. En ny dansk trainee-ordning skal bl.a. lokke flere teknikerstuderende ned til partikelacceleratorerne i Schweiz.

Flere danske trainees med teknikerbaggrund skal fremover blande sig i mængden af fysikere, ingeniører og professorer, der arbejder med partikelfysik på allerhøjeste plan ved CERN i Schweiz.

Sådan lyder ambitionen fra danske Jørgen Christiansen,

der selv er mangeårig elektronik­ingeniør ved CERN og initiativtager til en ny trainee-ordning, der skal lokke flere danske teknikerstuderende ned til partikelacceleratorerne nær Genève.

“CERN er nok et af de mest internationale steder i verden, men vi har haft store problemer med at få danske trainees herned. Generelt har der været meget, meget få ansøgere, og nu prøver vi at få tiltrukket nogle flere med et specielt dansk trainee-program,” siger Jørgen Christiansen.

Den danske trainee-ordning blev oprettet i 2017 og skal vise danske teknikerstuderende – samt bachelor- og masterstuderende – at muligheden for praktik findes, og at traineeforløbet hos CERN kan opfylde kravene til omfang, opgaveskrivning osv. i danske studieordninger.

Tre studerende afsted fra KEA

Hos KEA (Københavns Erhvervsakademi) har man siden 2018 haft tre studerende af sted i et halvt års praktik hos CERN – en energiteknolog, en elinstallatør og en datamatiker. De to af dem er dernede frem til sommeren 2019, og en it-teknolog bliver måske den næste i rækken.

Selvom samarbejdet med CERN er nyt, er de første erfaringer positive:

“Vores studerende kommer jo ikke derned med en lang videregående uddannelse, så deres rolle er at forstå, hvordan man arbejder sammen i et internationalt forskerteam, som har et andet sprog og en anden metodik. Tilbagemeldingen er indtil videre, at man lærer utrolig meget af at skulle sætte sig ind i den type projekter,” siger Peter Sommer, uddannelseschef på KEA Teknik.

Man kan indvende, at arbejdet på CERN ligger langt fra hverdagen herhjemme for f.eks. den typiske el-installatør. Hvorfor er det alligevel interessant for jeres studerende?

“Vi forventer ikke, at alle skal i praktik i den type forsk­nings­miljøer. Men omvendt har vi på KEA et krav om, at vi skal arbejde strategisk med forskning og innovation, så derfor introducerer vi de studerende for muligheden. Det er jo lidt specielt at komme til CERN, hvor man som tekniker skal være med til at supportere forskning, og derfor skal samarbejdet selvfølgelig være praksisnært og passe med vores typer uddannelser,” siger Peter Sommer.

Ifølge Jørgen Christiansen er målet at få 10-20 danske trainees til CERN årligt. I første halvår af 2019 er i alt 16 danske trainees i praktik, hvilket omfatter både tekniker- og bachelorstuderende.

 

"Det er lidt af et spring"

Læs, hvorfor elinstallatørstuderende Magnus Hyldahl valgte at tage praktik hos CERN i Schweiz.

Læs artiklen

CERN – partikelfysikkens mekka

  • Et fælles europæisk forskningscenter nær Geneve i Schweiz.
  • Partikelacceleratorerne undersøger universets mindste byggesten.
  • 11.000 forskere fra 100 forskellige lande bruger stedets faciliteter.
  • CERNs mest berømte partikelaccelerator er LHC (Large Hadron Collider)
  • Danmark bidrager årligt med ca. 137 mio. kr. til udvikling og drift.

Kilder: CERN, UFM