OdenseTeater1305.jpg

Computerkodning rykker ind på store scene

På tur med TL Hvordan kan man anvende elektronik og kodning til at lave sin egen interaktive scenografi? Det blev en række TL-medlemmer klogere på under et todages kursus i januar på Odense Teater.

”Der er en ekstra bolle til den, der bliver først færdig,” lyder det med et smil på læben fra underviser Mads Westergren.

Det er tirsdag formiddag, og i et prøverum på anden sal på Odense Teater sidder ti kursister og sveder over den programmeringsøvelse, som underviserne Mads Westergren og Esben Hardenberg fra Physical.io har stillet dem.

Der hænger kostumetegninger til en kommende forestilling på bagvæggen og på vinduespartiet, men lige nu emmer lokalet mere af computerkodning end af teaterkunst.
Hver deltager sidder med sin bærbare computer koblet op på et lille printkort med en motor og nogle dioder. Over to dage skal kursisterne, der primært består af teaterteknikere og i øvrigt alle er af hankøn, nemlig lære de basale trin i at skabe teaterrekvisitter med lys og lyd, som kan styres trådløst via Arduino - en open source-platform til elektronikudvikling.

”Elektronik er blevet så billigt og så tilgængeligt, at det er relativt let både som privatperson og teatertekniker at prototype sig til sine egne løsninger selv og samtidig blive mindre afhængig af kabler,” fortæller Mads Westergren, mens kursisterne summer over øvelsen.

Robotforestilling på vej
Tanken er, at kursisterne skal lære at kunne programmere i Arduino, så de selv kan udvikle interaktive scenografiske elementer. Det kan for eksempel være en tryllestav, der slukker for alt lys på scenen eller trådløs styring af en konfettikanon.

Mulighederne er mange, medgiver flere af kursisterne. Men det er også lidt svært, hvis man som Janus Jensen ikke har arbejdet voldsomt meget med kodning.

Karsten Nisbeth
Teatertekniker på Carte Blanche i Viborg

Hvorfor deltager du i kurset?
”Minicomputere er rigtig, rigtig spændende, og jeg tror, vi kan bruge det i vores arbejde. Men det er lidt svært at komme i gang med og få overblik over, hvad man præcist kan bruge dem til.”

Så du kan godt se mulighederne i den slags teknologi?
”Meget. Jeg kan godt se, at noget af det, vi har haft svært ved at finde løsninger på, kan klares med trådløse teknologier. Spørgsmålet er så, om jeg kan finde ud af at få dem frem. Men jeg synes, at kurset er et godt første skridt ind i den verden.”

Er det også det, du tager med dig hjem fra kurset?
”Ja. Og det var også det, jeg kom efter, så det er rigtig fedt.”

”Men selve Arduino-systemet kan jo bruges til at styre næsten hvad som helst. Vi er i gang med at lave en robotforestilling på det teater, hvor jeg arbejder, og selvom det ikke er mig, der sidder og koder, er det stadig rart at få en indsigt i programmeringssproget,” siger Janus Jensen under en pause.

Ingen grund til at opfinde den dybe tallerken
Kursets første dag er blevet brugt på en introduktion til Arduino, opkoblingen til Qlab – teaterteknikernes softwareplatform – og de forskellige sensorer.

Her på dag to handler det om at koble hardwaren sammen, gøre løsningerne trådløse og rykke dem fra skrivebordet og op på teaterscenen.

”Ideen er også at opbygge noget viden, så man ikke behøver opfinde den dybe tallerken hver gang. Hvis en kollega har opfundet en tryllestavsapplikation, er der måske ingen grund til, at man også selv gør det,” som Mads Westerberg udtrykker det.

 

Kurset: Interaktiv Scenografi
Programmering i Arduino for teaterteknikere 
29.-30. januar på Odense Teater
Arrangeret af Det faglige netværk for teaterteknikere.
tl.dk/netværk

 

Kommende kurser: Interesseret i GrandMA2?
TL afholder kurser i København den 4.-5. juni og i Århus den 4.-5. september 2018.

Se også vores andre kurser: tl.dk/kurser

Simon Twisttmann Jørgensen
Freelance teatertekniker på Odense Teater

Hvorfor deltager du i kurset?
”Fordi jeg synes, der er rigtig mange muligheder i Arduino. Jeg har leget lidt med det, men jeg forstår det ikke helt, så jeg har brug for at få noget mere viden for at komme videre med det.”

Hvad kan du bruge det til?
”Det fede er, at der nærmest ikke er nogen begrænsninger, fordi man kan så meget og definere ret præcist, hvilket handlinger der skal ske. Også selvom det ikke er trådløst.”

Hvad har du fået ud af kurset indtil videre?
”Jeg har fået lidt mere forståelse for området. Nu er vi så gået i gang med MIDI, og det har jeg aldrig arbejdet med på den måde før. Det er noget helt andet end bare at bruge MIDI til lyd. Men når først man har lært at bruge det, er der rigtig mange muligheder i det.”