Wurban Rigger Foto Michael Jerichau Urban Rigger

Containerbyggeri vinder frem

Byggeri Fleksibilitet, holdbarhed og bæredygtighed er tidens nøgleord, når det gælder nyt byggeri. En af de nyeste trends er at bruge skibscontainere til at bygge alt fra studieboliger til hoteller.

I London har Doone Silver Kerr skabt hotellet Stowaway af kasserede skibscontainere, stablet oven på hinanden, og flere andre byggeprojekter med containere er på vej i England.

Trenden med at benytte containere som byggeelementer startede i 2016 i Danmark, hvor Bjarke Ingels fra BIG søsatte den første ’Urban Rigger’, en prototype på containerboliger på vandet, der hurtigt fik international bevågenhed.

Erfaringerne fra prototypen har nu udmøntet sig i ’Urban Rigger 2.0’, 60 studieboliger, der vugger på vandet ud for Refshaleøen i København.

Den væsentligste forandring fra ’Urban Rigger 1.0’ er, at der ikke længere anvendes brugte containere.

”Hvis du bruger en brugt container, bygger du faktisk en container to gange,” forklarer Peter Mayntzhusen, CTO-teknisk direktør hos Urban Rigger.

”For når du skærer hul i en brugt container, der kun er beregnet til transport, ændrer du hele statikken i den og skal hen og forstærke. Du ødelægger også overfladen, der skal behandles en gang til. Så processen er ikke CO2-neutral, som man går og forestiller sig.”

Ingen høj søgang

Løsningen blev at få helt nye containere bygget i Kina, mens betonpontonen støbes i Polen. Efterfølgende er det hele blevet samlet i København – men kan i princippet samles overalt i verden, hvor der er en havn.

Målet er da også international udbredelse af Urban Rigger, der er konstrueret i vejrbestandig Cor-ten stål. Mellem stål og membran og indvendige regler er anvendt det lydisolerende materiale Sylomer, ligesom der også er tænkt på sikkerheden i form af særligt brandhæmmende plader.

Hele konstruktionen holdes på plads på kajen af to ’mooring brackets’, der bevæger sig i forhold til tidevandet, og derved sikrer stabilitet i boligen.

Selve containerne har en estimeret levetid på 50 år, mens betonpontonen kan holde i 100 år. De enkelte enheder er mobile, og kan samles og skilles efter behov, helt i tråd med den cirkulære tankegang.

Læs mere

Her kan du læse mere om brug af skibscontainere i byggeriet:


Urban Rigger: urbanrigger.com
Stowaway: doonesilverkerr.com
Aylesbury mikroboliger: dezeen.com