DansenMedKameraet1305.jpg
Nyhedsvært Poul Erik Skammelsen fortæller TL's medlemmer, hvordan TV 2's aftenhold producerer nyheder.

Dansen med kameraet

Teknik En gruppe medlemmer var på rundtur hos TV 2 på Kvægtorvet i Odense. De mødte blandt andet nyhedsvært Poul Erik Skammelsen, som fortalte om teknikken bag sit arbejde.

Poul Erik Skammelsen bevæger sig scenevant rundt i TV 2’s nyheds­studie. Kameramanden, der har monteret et stort steadicam på sin krop, følger Skammelsen rundt i studiet.

”Det er ligesom at danse. Kameramanden og jeg skal samarbejde. Men hvis kameramanden er i tvivl om, hvor jeg er på vej hen, ser han bare på mine fødder. De peger altid i den rigtige retning,” fortæller Poul Erik Skammelsen.

Han er ved at øve 22 Nyhederne sammen med fem-seks andre medarbejdere. I periferien af studiet står en gruppe TL’ere, som skal opleve, hvordan TV 2 fungerer bag kulisserne.

”Jeg blev overrasket over, hvor megen forberedelse, der er til sådan en nyhedsudsendelse,” fortæller Olivia Omann, der er 24 år og har en professionsbachelor i digital konceptudvikling.

”Der foregår et stort arbejde, før nyhederne bliver sendt, som vi seere ikke tænker over. Det var også spændende at møde Poul Erik Skammelsen. Han var meget åben og ville gerne fortælle os om sit arbejde og al teknikken bag.”

Rundvisning på TV2
Arrangør: TL Fyn
Tid: 23. august 2018
Sted: Kvægtorvet i Odense

OliviaOmann310.jpg
Olivia Omann, professionsbachelor i digital konceptudvikling.
Foto: Hung Tien Vu

Augmented reality i ­nyhedsstudiet
I nyhedsstudiet er der monteret nogle store QR-koder i loftet.

”Dem bruger vi, når vi viser tredimensionelle grafikker i nyhederne. Kameraet aflæser blandt andet QR-kodernes placering i loftet, men også forskellige punkter i loftet, og på den måde kan man lægge 3D-grafik ind i billedet, sådan at perspektivet passer med kameraets bevægelser,” fortæller Dorte Rasmussen, der er rundviser på TV 2.

3D-grafikkerne vises som augmented reality – altså et virtuelt lag, der skaber en illusion af, at grafikken befinder sig i studiet som et virkeligt objekt.

”Nyhedsbilledet består af flere lag, når det ses på fjernsynskærmen. Blandt andet er logo, news­breaker­bjælke samt navn og titel ved forskellige indslag alle ekstra lag, der er lagt oven på billedet. Det sker for at have et ”rent” billede, som senere kan bruges i andre sammenhænge,” fortæller rundviser Katja Skov.

Skærme fra hele verden
Tid spiller en afgørende rolle på TV 2. Alt planlægges ned til mindste sekund, og det hele styres fra continuity-rummet, hvor der altid er mindst én producer på arbejde døgnet rundt.

Continuity-rummet er fyldt med skærme, og hver skærm har et digitalt ur, som tæller ned, så produceren kan se, hvornår han skal være klar.

”I princippet kunne vi bare lave en playliste og så lade den køre. Men for eksempel i forbindelse med breaking news bliver vi nødt til at ændre på vores planlægning,” fortæller Lars Christian Nielsen, der er producer hos TV 2.

Sker der noget i udlandet, skal TV 2 typisk have billeder hjem fra en sendevogn eller fra internationale bureauer. Det sker via et andet rum, som kaldes Master Control Room. Her er der endnu flere skærme med tv-signaler fra hele verden.

”Tidligere sendte vi via en satellitforbindelse. Men i dag bruger vi som regel en klods med otte simkort, der sender signalet som en datapakke over mobilnettet. Så længe der ikke er alt for mange mennesker samlet på det samme sted, fungerer det fint,” fortæller Jørgen Kamstrup, produktionstekniker hos TV 2.

TL’eren og produktionsteknologen Leif Gottlieb Svenson er imponeret over, hvor roligt der er på arbejdspladsen.

”Jeg troede, at man fes rundt som fluer i en flaske. Men sådan er det jo slet ikke. Det hele virker meget struktureret og organiseret.”

leifGottlieb310.jpg
Leif Gottlieb Svenson, produktionsteknolog.
Foto: Hung Tien Vu